Si-au facut un business cu aplicatii software pentru investitorii de la Bursa

Bazele acestui proiect au fost puse in urma cu doi ani, iar ideea ID Markets a inceput sa se maturizeze in vara anului trecut, astfel ca aplicatia a fost dezvoltata in sase luni, la un cost de 100.000 euro.

"Primele investitii in piata de capital le-am facut in timpul studentiei, in urma cu aproape 10 ani, impreuna cu sase colegi – pentru a avea capital suficient pentru a investi (asta insemna 2.750.000 lei) – cand Bursa de Valori Bucuresti era la inceput. Intre timp, "asociatia" aceea incipienta s-a transformat intr-un fond de investitii privat. In perioada de inceput ne-ar fi fost util sfatul unui cunoscator, dar nu l-am avut, asa ca am invatat pe pielea noastra, respectiv pe banii nostril ce trebuie facut", spune Oliviu Matei, managerul acestui proiect.

Lipsa unor instrumente de tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, precum si scaderea drastica a burselor reduce cu mult numarul tranzactiilor si afecteaza negativ majoritatea SSIF-urilor, declara Matei.

Din cauza acestor factori, "romanii, reticenti in general la tranzactiile bursiere, sunt acum si mai retinuti", sustine el.

De aceea, date fiind conditiile de letargie investitionala, Matei s-a gandit ca e momentul prielnic pentru a dezvolta un astfel de soft. In ce consta aplicatia software de semnale ID Markets, de fapt?

Specialisti in piete de capital fac sugestii referitoare la variatia burselor si recomanda in timp real tranzactionarea unora sau altora dintre actiuni, definind totodata preturile de cumparare ("entry points") si de inchidere a pozitiilor ("exit points").

Semnalele sunt atat despre actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq sau orice alta bursa din lume, cat si Forex, indici, commodities etc. Cotatiile sunt in timp real, atat grafic (cu toate tipurile de grafic si indicatorii aferenti), cat si in mod text. Alertele ajung la utilizator imediat, prin email si SMS.

Aplicatia este proiectata si pentru cei cu mai putina experienta sau care nu au timp pentru analize detaliate ale pietelor. Pentru comunicarea mai buna dintre utilizatori si analisti, aplicatia este prevazuta cu un chat confidential. Pentru o mai buna racordare cu diversele piete din lume, investitorul are la dispozitie fusurile orare ale principalelor piete de capital din lume, iar pentru o viziune completa asupra pietei, aplicatia ii pune la dispozitie ultimele stiri ale principalelor canale de informare din domeniu.

Primul client al software-ului de semnale este o companie de consultanta din Londra, idmarkets.com. In general, zona vest europeana este mult mai atrasa de astfel de aplicatii care stimuleaza investitiile pe perioada de criza, afirma Oliviu Matei.

Totodata, un motiv pentru care aceasta aplicatie este destul de solicitata este acela ca ID Markets nu este un soft de tranzactionare, ci unul de semnale, asadar, daca stam sa ne gandim ce are in plus fata de un soft obisnuit, am putea spune totul, intrucat acesta este complet diferit de o aplicatie clasica.

Avantajele aplicatiei se refera in special la transferul de informatii pertinente dintre specialist in burse catre investitori, explica managerul acestui proiect. "Concret, acestea sunt: cotatii in timp real si de orice tip (actiuni, indici, commodities – petrol, aur, argint), semnale care ajung la investitori prin e-mail si SMS, eliminand complet posibilitatea de a pierde o oportunitate, posibilitatea de a discuta cu specialistii in pietele de capital, existenta tuturor tipurilor de grafice si a indicatorilor aferenti", arata Matei.

Rolul esential al ID Markets este acela ca traderii tranzactioneaza alaturi de analistul financiar, avand ocazia extraordinara de a impartasi din experienta acestuia. Acest lucru stimuleaza in mod evident si imediat tranzactiile bursiere, facand-o atractiva pentru toate categoriile de investitori datorita plusului de siguranta oferit.

Articolul complet este disponibil la: http://www.wall-street.ro/articol/Start-Up/57475/Si-au-facut-un-business-cu-aplicatii-software-pentru-investitorii-de-la-Bursa.html

Articol aparut in Wall Street, in data de 2009-01-15.