Pariu castigat pe firma de soft

 Oliviu Matei are 28 de ani si este din Baia Mare. Ca absolvent de Sincai, sectia mate-info, s-a Indreptat spre Politehnica, in Cluj, unde a studiat doi ani si jumatate automatica si calculatoare. In urma unui interviu „norocos", a obtinut o bursa in Olanda, la Free University din Amsterdam, unde a mai studiat doi ani si jumatate inteligenta artificiala si unde a facut si un masterat. De acolo, s-a intors in tara cu o diploma si un vis: sa-si puna pe picioare propria firma.

Primul milion

„In toamna anului 2002, am inceput activitatea la firma. Initial, a fost un parteneriat, insa a tinut doar un an. Primul milion de lei vechi l-am castigat umbland de la firma la firma, In magazine, restaurante si propunandu-le softuri si pagini web. De mare folos ne-au fost si targurile si expozitiile, unde ne-am facut contacte" - ne-a povestit Oliviu Matei.

Ceea ce i-a facut firma cunoscuta atat in tara, cat si in strainatate, a fost o colaborare cu o firma de consultanta in robotica din Olanda, contract care i-a permis sa cunoasca mai multi specialisti in domeniu si sa obtina si alte proiecte consistente in Romania, dar si in Franta, Italia, Canada si Marea Britanie.

„Imi amintesc ca pe primul angajat l-am adus sa lucreze cu mine in 2003. Acum am 5 angajati superprofesionisti, dar sunt intr-o permanenta cautare de noi talente" - spune directorul.

Seriozitatea, cheia succesului

Oliviu Matei crede ca a reusi intr-o afacere nu necesita retete speciale de succes, ci pur si simplu calitate, seriozitate si, poate, putin noroc.

„Domeniul in care lucrez eu e unul relativ sensibil pentru ca vorbim de proprietate intelectuala (soft, web design, prezentari multimedia, robotica). Totusi, am reusit sa patrundem pe piata internationala si avem clienti recurenti. Spre exemplu, in 2005, am realizat un proiect pentru o firma din Franta si le-a placut. De atunci, au revenit de cinci ori. Acum avem planuri mari pe viitor in ceea ce priveste lansarea de noi produse si servicii pe piata europeana" - ne-a marturisit 'Oliviu Matei.

Articol aparut in Glasul Maramuresului, in data de 2006-09-05.