Portalul transportatorilor de marfa din Maramures

O echipa de programatori baimareni a realizat un portal dedicat transporturilor nationale si internationale de marfuri. Site-ui vine in intampinarea atit a transportatorilor, cit si a persoanelor si firmelor care doresc sa trimita marfuri in tara sau in strainatate, dar nu detin autocamioane. Pagina web http://transporturi.holisun.com se vrea a fi o bursa de transporturi de marfa, unde transportatorii si expeditorii pot sa se inteleaga in privinta deplasarii bunurilor.

Sistemul logistic pilot pentru transportatorii din judetul nostru face obiectul Proiectului international (I-LOG) promovat de Departamentul de Transporturi din Ancona (Italia) cu scopul dezvoltarii de servicii inovative in cadrul sistemelor de transport international. Proiectul I-LOG se implementeaza deja cu succes inca din anul 2003 in mai multe tari europene, printre care Germania, Austria, Grecia, Ungaria, Croatia si Romania. Pina sa se ajunga la implementarea sistemului logistic, s-au facut numeroase studii de piata privind transportatorii si traficul rutier/naval. In judetul nostru, proiectul a fost implementat de Fundatia Centrul pentru Dezvoltarea intreprinderilor Mici si Mijlocii (CDIMM) Maramures.

Informatii utile pentru firmele mici si mijlocii

Site-ul http://transporturi.holisun.com a fost conceput de o firma baimareana specializata pe solutii web complete si pe aplicatii pentru robotizare si automatizare. Oliviu Matei, directorul general al firmei care administreaza portalul, a declarat ca realizarea site-ului a durat circa o luna si are nadejdea ca acesta va avea succes. In judetul nostru sint inregistrate aproximativ 600 de firme care se ocupa si de transportul de persoane si marfuri. Insa, mai putin de 100 de firme desfasoara efectiv activitati specifice, multe dintre ele fiind societati mici si mijlocii.

In numeroase cazuri, aceste IMM-uri au de pierdut din cauza comenzilor reduse. „Sint situatii cind camioanele pleaca spre Germania sau Italia cu mult sub capacitatea de incarcare. Ele ar putea foarte usor transporta si marfurile altor firme, daca proprietarii lor ar sti ca exista cereri de livrare de produse in respectivele tari. Avind la dispozitie acest site, soferilor de camioane li se va putea

comunica rapid si eficient locul si marfa pe care trebuie sa o preia pe traseul pe care il urmeaza. Prin sistemul gindit de noi vor exista informatii despre miscarea camioanelor si despre comenzile de transport de marfuri", a declarat Mihai Patrascu, referent la Fundatia CDIMM Maramures.

Site usor de exploatat

Portalul http://transporturi.holisun.com este structurat pe mai multe sectiuni, pornind de la newsletter si terminind cu informatii utile. Interfata este una relativ usoara, astfel ca exploatarea site-ului nu necesita cunostinte aprofundate despre navigarea pe Internet. Pentru a putea beneficia de avantajele acestui site, cei interesati trebuie sa isi deschida un cont. Dupa aceea, transportatorii si potentialii expeditori pot da anunturi legate de transportul de marfuri. Exista si posibilitatea cautarii ofertelor de transport din partea numerosilor expeditori si transportatori. Materializarea proiectului I-LOG in portalul transportatorilor de marfa din Maramures a necesitat un efort financiar substantial din partea Fundatiei CDIMM Maramures, in mod normal, finantarea proiectului pilot era in sarcina Ministerului Integrarii Europene, dar banii nu au mai aparut. Pentru a nu bloca derularea si finalizarea proiectului, Fundatia CDIMM Maramures a asigurat aproximativ 30.000 euro din fonduri proprii.

Articol aparut in Glasul Maramuresului, in data de 2005-09-17.