fbpx

Noutăți

Capitalul uman și digitalizarea sectorului public în România

Capitalul uman și digitalizarea sectorului public în România

Deși nu mai puțin de 5,6% dintre absolvenții de studii superioare în domeniul IT&C, cu 2% peste media UE, situația populației generală este, parcă, diametral opusă. Aproape 20% dintre români nu au utilizat niciodată internetul, și mai puțin de o treime au competențe digitale cel puțin elementare.

            Din această cauză, România înregistrează una din cele mai proaste performanțe privind capitalul uman cu competențe digitale din UE, plasându-se pe penultimul loc. Mai mult, doar 10% din forța de muncă a României are competențe digitale peste cele elementare!

            Digitalizarea corespunzătoare a sectorului public ar duce la o creștere a eficienței și calității serviciilor publice și administrative oferite de Statul Român către companii și cetățeni, ar debirocratiza sectorul public, reducând, în același timp, corupția prin transparență. Totodată, gradul de colectare al taxelor și impozitelor ar putea crește prin implementarea instrumentelor moderne de plată.

            Potrivit indicelui EGDI din 2020, datorită dezvoltării infrastructurii și serviciilor publice digitale, precum și îmbunătățirii cunoștințelor digitale în rândul forței de muncă pe parcursul anului 2020, România a avansat pe poziția 55 (de la 67 – poziție ocupată în 2018). Cu această ocazie, România a ajuns în rândul țărilor cu un indice EDGI foarte ridicat - 0,7605 puncte.

            Acest avans a fost însă caracteristic și celorlalte state membre UE, astfel încât, diferența nivelului de digitalizare, în realitate, s-a accentuat, cu digitalizarea sectorului public plasat pe ultimul loc în UE, potrivit rapoartelor DESI. Există, totuși, un mic progres referitor completarea și depunerea formularelor online, cu 82% din utilizatorii folosind servicii de e-guvernare presupunând completarea de formulare, față de 67%, media UE.

            Deși în materie de preluare a formularelor online s-au făcut progrese semnificative în sectorul public, digitalizarea acestuia se rezumă, mai degrabă doar la acest proces, restul proceselor rămânând nedigitalizate, iar Statul Român trebuie să depună eforturi considerabile pentru oferirea unor servicii publice digitale complete, în termeni de complexitate, calitate și interoperabilitate în administrația publică. Până acum, digitalizarea rămâne mai degrabă la un nivel superficial, motiv pentru care ocupăm  locul 28 în UE, la acest capitol.

            Această acută lipsă de digitalizare a fost observată de către autorități și, în urma unor demersuri susținute, s-a început realizarea unor parteneriate public-private, în acest sens. Această stare de fapt a fost puternic influențată și de situația pandemică.

            Pandemia COVID-19 a dus de asemenea, în anul 2020, la o creștere record al numărului de utilizatori, tipurilor de plăti și valorii taxelor și impozitelor achitate prin platforma Ghișeul.ro, administrată de ADR.

Completează formularul de audit de digitalizare iar noi vom intra în legătură cu tine în cel mai scurt timp, pentru o analiză gratuită a afacerii tale și a posibilităților de digitalizare.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.