fbpx

Noutăți

Primii pași în digitalizare> Partea II - Marketingul digital

Primii pași în digitalizare> Partea II - Marketingul digital

Creșterea profitabilității companiilor românești prin utilizarea marketingului digital

Digitalizarea marketingului s-a făcut prin campanii de marketing online, prioritar prin utilizarea sistemelor bazate pe Google Ads, Facebook Ads și AI. Această metodologie este utilizată din ce în ce mai mult în evaluarea riscurilor, analiză, direcționarea către consumatori prin utilizarea audiențelor prestabilite sau a anumitor caracteristici ale unor grupuri, precum și în dezvoltarea de tipuri specifice și precise reclame direcționate.

\Mai mult, campaniile de marketing sunt acum mai ușor de proiectat și au un randament mult îmbunătățit. Acest lucru sugerează că practicile de digitalizare a marketingului ar putea reduce timpul petrecut pentru crearea campaniilor și vor îmbunătăți expunerea și vânzările.

Creșterea profitabilității, responsabilizarea socială corporativă, gestionarea relațiilor cu partenerii și clienții și îmbunătățirea continuă sunt câteva dintre aspectele cheie și obiectivele finale ale oricărei afaceri. În aceste scopuri, organizațiile trebuie să pună în aplicare diverse planuri strategice pentru a-și atinge obiectivele importante.

Unele dintre aceste obiective pot fi creșterea expunerii, creșterea vizibilității mărcii, conversia traficului online în cumpărători, toate având aceleași obiective finale comune pentru companie. Pentru ca aceste obiective să fie atinse, planurile strategice trebuie să urmeze structura S.M.A.R.T. ( să fie specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp).

Aceste strategii sunt evaluate prin utilizarea indicatorilor de performanță pentru a păstra o viziune realistă asupra potențialului de creștere. În marketing, principalii indicatori de performanță se bazează pe rate de conversie, care se traduc în procente de clienți care răspund la eforturile de marketing ale specialiștilor prin efectuarea unei achiziții și, implicit, aduc rentabilitate pozitivă investiției.

„Planurile de marketing includ alocări bugetare pentru campanii de comunicare, publicitate și alte acțiuni destinate publicității mărcii, produselor și serviciilor oferite și pentru a ajunge la clienți noi, ceea ce conduce la ținta finală a procesului de marketing: achiziția.”

Studiile empirice arată că modelele tradiționale de marketing, precum publicitatea TV sau radio, nu mai comunică publicului actual și, prin urmare, nu reușesc să producă venituri și să îndeplinească obiectivele companiilor. De aceea, păstrarea pasului cu era digitală, în care publicul se găsește pe internet, este crucială pentru întreprinderi.


Trecerea de la marketingul fizic la cel digital necesită ca întreprinderile să adopte cele mai potrivite metode ale noilor ecosisteme digitale. Prin urmare, companiile care încearcă să-și crească veniturile prin branding online trebuie să acorde atenție unor metode de lucru care includ, dar fără nu se limitează la următoarele:

  • Optimizarea motoarelor de căutare (SEO): motoarele de căutare reprezintă puntea de legătură între clienți și companiile online. Deci, atunci când un utilizator caută un produs pe internet, i se va oferi un număr mare de rezultate. De obicei, utilizatorul se va concentra pe primele câteva rezultate care apar în urma căutărilor, motiv pentru care companiile ar dori ca marca lor să apară printre primele rezultate, deoarece șansele ca aceștia să facă o achiziție cresc proporțional cu expunerea în topul listei acestor rezultate.

Iată motivul pentru care companiile care operează online ar trebui să aibă grijă de câteva aspecte specifice SEO, cum ar fi utilizarea cuvintelor cheie, conținutul relevant, adaptabilitatea paginii etc. Dacă sunt gestionate corect, aceste particularități ar putea spori performanța online și creșterea organică a expunerii companiilor. SEO se concentrează pe acoperirea organică și vizează poziționarea site-urilor web ale companiilor cât mai aproape de primul rezultat al căutării unui anumit termen.

  • Marketingul motoarelor de căutare (SEM): similar cu SEO, SEM vizează poziționarea site-urilor web cât mai aproape de topul rezultatelor de căutare. Cu toate acestea, principala diferență este că SEM se bazează pe câteva valori diferite care sunt adăugate valorilor SEO deja clasice (cuvinte cheie, relevanța conținutului etc.).

SEM este metoda plătită de creștere a expunerii mărcii și poziționează site-urile web înaintea celor care apar organic în topul listei de căutare. Ca atare, SEM funcționează ca un anunț, motiv pentru care majoritatea afișărilor astfel obținute au un semn suplimentar lângă rezultatul căutării, indicând că poziția a fost plătită. Valorile cele mai relevante pentru aceste servicii sunt, printre altele: cost pe clic, cost pe afișare, cost pe lead și cost pe acțiune.

Pentru oricare dintre aceste rezultate oferite unei companii plătitoare care dorește să crească expunerea și să se claseze mai sus, afacerea plătește o sumă dată, în speranța de a crește ratele de conversie și de a aduce clienți plătitori.

  • Social Media Marketing: Canalele de social media au devenit unele dintre cele mai puternice instrumente disponibile pe internet pentru companiile care operează online. Publicul larg este tot mai tehnologizat iar organizațiile se adaptează acestui trend. Orice afacere care rămâne în urmă și ignoră această tendință va fi afectată negativ mai devreme sau mai târziu.

Platformele sociale precum Facebook, Twitter, Instagram și chiar TikTok sunt locul de întâlnire a miliarde de utilizatori. Social Media Marketing este în prezent o necesitate pentru orice afacere care vrea să se adapteze tendințelor digitale și să-și îmbunătățească cifrele.

  • Marketingul afiliat: „Marketingul afiliat este un tip de tehnică de marketing online în care un afiliat promovează o afacere prin reclamă pe site-ul său web, pe un blog sau canal video și, în schimb, primește un comision de fiecare dată când această activitate de promovare generează o vânzare.".

Companiile pot utiliza marketingul afiliat datorită faptului că acest tip de marketing este, de cele mai multe ori, ieftin și ușor de gestionat. Obținerea de trafic suplimentar prin aceste backlink-uri este o metodă inteligentă de marketing pentru creșterea brandurilor, deoarece mesajul poate fi prezentat pe site-uri web mai mari și fiabile, fără a fi nevoie să se plătească sume mari.

  • Marketingul de conținut: Marketingul de conținut este o tehnică de marketing care implică crearea și răspândirea de conținut valoros și relevant, care vizează atragerea atenției și implicarea unei comunități coagulate în jurul unui anumit grup țintă. A avea conținut de calitate pe site-ul tău creează angajament, reputație și, mai apoi, creștere. Utilizatorii navighează site-uri web pentru a descoperi conținut relevant pentru nevoile lor.

Dacă un site web lucrează la acest tip de conținut, acesta câștigă audiență. Creând conținut de calitate, este mai ușor să atragi atenția asupra potențialelor produse sau servicii pe care le oferi.

Toate metodele de marketing digital menționate mai sus fac parte din ecosistemul actual de marketing online și s-au dovedit a fi eficiente în creșterea ratelor de conversie. Prin urmare, dacă sunt utilizate corect, la momentul potrivit și combinate cu o ofertă relevantă, aceste metode pot crea oportunități și pot spori performanța afacerii și cifrele financiare.

În consecință, investirea banilor în marketingul digital ar trebui privită mai degrabă ca o investiție, decât ca o cheltuială. Fluxul de numerar ar trebui să fie direcționat în așa fel încât să aducă profit afacerii, prin generarea de intrări de capital mai mari decât costurile de marketing.

Cum au reacționat companiile românești la tendința de digitalizare de până acum?

Creșterea profitabilității prin utilizarea digitalizării poate fi realizată în două moduri diferite: reducerea costurilor sau creșterea vânzărilor:

  • Reducerea costurilor: sistemele CRM pot ajuta companiile să-și crească nivelurile de productivitate și să reducă numărul de angajați, reducând astfel resursele financiare și de timp consumate în activitatea cotidiană.
  • Creșterea vânzărilor: companiile își măresc expunerea prin activități de marketing digital și transformă această expunere în vânzări.

Ambele abordări se învârt în jurul adoptării digitalizării în cultura organizațională.

În România, adaptarea la această tendință emergentă este o provocare cu care se confruntă toate întreprinderile, și în special IMM-urile. Faptul că am rămas în urma altor țări și chiar al concurenților interni, denotă calitatea inferioară a modelului de afaceri practicat în mod tradițional la noi.

Orice companie care nu se adaptează noii realități va experimenta inevitabil o performanță mai slabă, o scădere a veniturilor sau chiar insolvența.

Chiar și așa, presiunea unei mișcări atât de puternice nu a adus întreprinderile românești la adoptarea timpurie a digitalizării, în special în cazul IMM-urilor, după cum arată rapoartele. Acest fenomen este înrădăcinat în lipsa forței calificate de muncă, în rezistența la schimbare, în lipsa dorinței de a înțelege modele de afaceri inovatoare, precum și în absența mediilor de învățare în organizații, favorizată de directori care ignoră noile realități tehnologice.

Completează formularul de audit de digitalizare iar noi vom intra în legătură cu tine în cel mai scurt timp, pentru o analiză gratuită a afacerii tale și a posibilităților de digitalizare.

Vezi și Partea I

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.