fbpx
Legătură dintre pagini și meniuri în platforma Joomla

Legătură dintre pagini și meniuri în platforma Joomla

Pentru a înțelege legătură dintre ceea ce vedeți pe site-ul dumneavoastră atunci când navigați în site ca simplu vizitator și ceea ce vedeți în partea de administrare atunci când încercați să administrați informația din website, vă vom explica pe scurt structura, logica și legătură dintre articole și meniuri.


Meniurile sunt scurtături (pentru navigatori) care permit accesarea unei informații prezentare într-un articol sau pagină, sau a unui grup de informații prezentare în mai multe articole dintr-o pagină.


Astfel, meniurile sunt principalele „unelte” ale vizitatorului pe site, de care se folosește pentru a accesa informația prezentată pe site-ul dumneavoastră, dar în același timp sunt și uneltele administratorului site-ului de a îndrumă vizitatorul către anumite secțiuni de informații și în același timp de a organiza logic informația pe un website.


În acest context în platforma Joomla trebuie să înțelegem ce este un articol, o categorie și un meniu, și care este legătură dintre acestea.


Articolul – este definit în Joomla ca unealta de publicare a unei informații sau unei părți dintr-o informație mai complexă (de exemplu blog). Articolul poate fi și conținutul unei întregi pagini din website.
În acest context Joomla are în partea de administrare o întreagă secțiune care ne permite gestionarea tuturor articolelor.

joomla 3 menu

 

Articolele sunt ordonate pe CATEGORII.


Aceste Categorii sunt stabilite de comun acord cu specialiștii care au dezvoltat platforma sau de către proprietarul site-ului, și au scopul de a ordona informația în funcție de o schemă logică sau de modul în care se dorește să fie afișată pe site, și nu în ultimul rând au rolul de a aranja informația (articolele) pentru ca să fie cât mai ușor de găsit în componenta de administrare.

Imaginați-vă aceste categorii ca fiind dosare. Iar articolele ca fiind filele dintr-un dosar. Dacă categoriile sunt dosarele și filele din dosar sunt articolele atunci meniurile pot fi imaginate ca și „semnele de carte” care te duc la o anumită filă (articol) sau o anumită secțiune din dosar.

joomla4

Astfel meniurile sunt legate de un singur articol sau o întreagă categorie (care conține mai multe articole). În acest fel vizitatorul prin accesarea respectivului meniu va vizualiza informația din articolul legat de meniu sau informațiile prezentate în fiecare articol din categoria legată de meniul respectiv (de exemplu blog).


Meniurile din platformă, mai pot fi legături externe (către alte website-uri).


În concluzie, paginile pe care le accesează vizitatorul site-ului tău sunt de fapt legături care afișează un articol ( în cazul în care meniul este legat de un articol ), toate articolele dintr-o categorie ( în cazul în care meniul este legat de o categorie). Meniurile care vor redirecționa utilizatorul către alte platforme online sunt meniurile care au fost setate de administrator ca fiind legături externe.


Structura meniurilor în modulul de administrare este echivalentă cu structura meniului pentru vizitatorii site-ului tău. Astfel meniurile se împart în meniuri principale, sub meniuri și/sau sub-sub meniuri în funcție de complexitatea informației ce trebuie afișată.  În mod evident complexitatea meniului va avea un impact direct în complexitatea afișării informației, iar vizitatorul le va traduce ca fiind pagini principale, pagini secundare și așa mai departe.

Chiar dacă informația pe care dorești să o afișezi pe site-ul tău este complexă, aceasta trebuie organizată într-o logică simplă pentru vizitator, în așa fel încât acesta să găsească rapid informația și să nu necesite o navigare printr-o structură cu o arborescență complexă. Astfel paginile site-ului dumneavoastră vor afișa informația într-un mod curat și ușor de navigat.

De asemenea trebuie să înțelegeți că unele pagini ale site-ului dumneavoastră conțin informație modulară. Acest mod de afișare modulară se referă la afișarea mai multor informații din categorii diferite, informații de interes principal. Astfel de pagini vor fi construite de specialiștii noștri pentru dumneavoastră, în funcție de necesitățile de promovare a unor informații.

Acestea sunt pagini principale, de exemplu prima pagina a site-ului dumneavoastră și/sau pagini ale anumitor secțiuni cu complexitate mărita, și au scopul principal aducerea în prim plan a informației de prim interes.


În următoarele tutoriale îți vom descrie cum să publici ușor noutățile pe website-ul tău.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.