fbpx
Optimizarea SEO a conținutului website-ului

Optimizarea SEO a conținutului website-ului

Optimizarea SEO a unui magazin online ajută la creșterea conversiilor și a poziției în motoarele de căutare. Nu e o sarcină simplă deoarece algoritmii motoarelor de căutare sunt tot mai avansați. E nevoie de o strategie clară, multă muncă, dăruire și multe trucuri puse în aplicare pentru a avea rezultate. Mai jos sunt prezentate o serie de strategii ce țin de optimizarea SEO la nivel de pagini, pot fi făcute de oricine și pot ajuta la calitatea website-ului.

Pregătirea website-ului pentru măsurare

Indiferent dacă magazinul online are optimizare SEO sau nu, acesta va trebui urmărit în mod constant pentru a-i vedea starea generală prin diferite valori (sesiuni, rată de respingere, timpul petrecut pe site).

Google pune la dispoziție două platforme gratuite: Google Analytics și Google Search Console, care folosite împreună creează o imagine de ansamblu extrem de folositoare în analizarea website-ului.

Google Analytics oferă detalii despre funcționarea website-ului și comportamentul vizitatorilor, iar Google Search Console se concentrează pe analizarea traficului organic și a problemelor tehnice a magazinului.

SEO la nivel de pagina

SEO la nivel de pagină (On-Page SEO) este procedura prin care paginile individuale sunt optimizate, pentru a obține mai mult trafic relevant și pentru a obține o poziție mai bună în motoarele de căutare.

SEO la nivel de pagină e la îndemâna oricui, e nevoie doar de puțin efort și de urmarea unor recomandări.

Analiza cuvintelor cheie

Înainte de a începe se recomandă o atentă analizare a cuvintelor cheie care se doresc a fi utilizate pentru website. Acest lucru nu va determina doar pe ce ar trebui să iți concentrezi eforturile, dar și la ce ar trebui să renunți. Va trebui să efectuezi o analiză a activității tale și a grupului țintă. Află care sunt subiectele de interes a grupului țintă.

Google Trends oferă o platformă ce permite analizarea anumitor termeni de căutare și statistici cu cele mai căutate expresii în funcție de țară și regiune.

Se mai poate efectua o analiză a concurenței și a cuvintelor cheie utilizate de aceștia. 

La finalul acestor analize îți va fi mai ușor să vii cu idei de cuvinte cheie.

Acordă un interes deosebit cuvintelor cheie compuse din mai mulți termeni. Acestea chiar dacă au un volum mai mic de căutare, de obicei generează mai multe conversii, fiindcă sunt mai apropiate și mai exacte de intențiile vizitatorului și acțiunea pe care vrea să o desfășoare. Cuvintele cheie simple, compuse dintr-unul sau două  cuvinte, generează mai mult trafic, dar fiind mai generale atrag de multe ori trafic în scop informațional sau chiar vizitatori care sunt interesați de cu totul altceva.

Titlul paginii

Titlul unei pagini din perspectiva SEO se referă la meta titlu paginii. Aceste titluri vor fi afișate în rezultatele motoarelor de căutare, sub forma link-ului prin care se poate accesa pagina.

seo

Vor fi afișate sub forma titlurilor din tab-urile browser-ului web.

seo

În cazul în care o pagină va fi distribuită, în special pe o platformă de social-media, acest titlu va putea fi afișat ca link spre pagină. 

seo

Pentru ca acest titlu să fie afișat integral în rezultatele motoarelor de căutare, este recomandat ca numărul caracterelor să nu fie mai mare de 60 - 70 de caractere. De asemenea, este recomandat ca titlurile mai multor pagini să fie unice.

Se recomandă adăugarea cuvintelor cheie vizate în titlurile paginilor, dar nu exagerați cu numărul acestora. Cuvintele cheie ar trebui integrate într-un mod natural în contextul titlului. 

Descrierile meta

Descrierile meta conțin scurte descrieri care sunt afișate în rezultatele motoarelor de căutare.

seo 04

La fel ca în cazul titlurilor de pagini este recomandat includerea unor cuvinte cheie în textul descrierii meta. De asemenea, mai este recomandat ca aceste descrieri meta să fie unice pentru fiecare pagină. Limita pentru afișarea completă în motoarele de căutare este de 160 de caractere.

De reținut faptul că, motoarele de căutare vor suprascriere uneori descrierea adăugată. O astfel de situație poate fi impredictibila, dar se întâmplă adeseori, atunci când un motor de căutare consideră că descrierea existentă nu este suficient de relevantă pentru căutarea utilizatorului și o va înlocui cu o bucată din conținutul paginii respective mai relevante pentru utilizator.

Optimizarea imaginilor

Existența imaginilor în conținut nu doar înfrumusețează conținutul și fac și informația mai ușor de înțeles pentru vizitatori, dar aduc o valoare extra SEO.

La adăugarea imaginilor trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

  1. Completarea atributului „alt” a imaginii – O foarte scurtă descriere despre ce reprezintă imaginea. Acest lucru face imaginea ușor de înțeles pentru utilizatorii care nu pot avea acces la ea, contribuind astfel la îndeplinirea principiului accesibilității web. Dacă imaginea nu va putea fi afișată, din diverse motive, atunci site-ul va afișa textul „alt”. De asemenea, acesta va fi „citit” de către motoarele de căutare pentru a înțelege ce reprezintă imaginea și pentru a o indexa. Lungimea de caractere recomandată este de aproximativ 125 de caractere. Mai este recomandat adăugarea unui cuvânt cheie în acest atribut, dar nu trebuie exagerat cu numărul lor.
  2. Optimizarea dimensiunii imaginilor – Imaginile de calitate ridicată sunt preferate în a fi afișate pe un website, dar acestea au de obicei dimensiuni mari care duc la încetinirea vitezei de încărcare a paginii. Aceasta problema va afecta atât experiența utilizatorului pe website, precum și calitatea SEO. Astfel trebuie găsit un compromis între calitatea imaginii și dimensiunea fișierului. Există o multitudine de platforme online care pot fi folosite pentru a rezolva această problemă prin micșorarea dimensiunii fișierului de imagine dar fără a afecta prea mult calitatea imaginii, printre care TinyPng sau ImageRecycle.

Optimizarea conținutului

Conținutul unei paginii o face să merite o poziție în rezultatul unei căutări efectuate în motorul de căutare. Este ceea ce vizitatorii vor să vadă, astfel fiind extrem de important pentru motoarele de căutare. Prin urmare, este foarte important să fie creat conținut de calitate. Din perspectiva SEO un conținut bun trebuie să genereze cerere și trebuie să fie distribuibil.

În trecut SEO la nivel de pagină era sinonim cu utilizarea cuvintelor cheie. În prezent, chiar dacă utilizarea cuvintelor cheie încă contează, metodele prescriptive precum utilizarea unui cuvânt cheie cu potrivire exactă în anumite locații, de un număr necesar de ori, nu mai este de mult recomandată.

Pentru motoarele de căutare cel mai important lucru este relevanța conținutului. Pentru fiecare pagină din website analizează cât de relevant este conținutul pentru intenția utilizatorului din spatele interogării din motorul de căutare. Astfel optimizarea SEO la nivel de pagină este mai puțin referitor la repetarea și plasarea unor cuvinte cheie în conținut, și mai mult despre înțelegerea utilizatorilor, care sunt nevoile acestora și despre ce subiecte (cuvinte cheie) se poate crea conținut, astfel încât să satisfacă aceste nevoi.

Recomandări pentru un conținut calitativ:

  • Conținutul trebuie să fie foarte bine construit și conceput. Pentru a beneficia de mai multe avantaje SEO, conținutul unei pagini ar trebui să depășească 300 de cuvinte. Nu există o limită maximă de cuvinte.
  • User-friendly – Este acest conținut ușor de citit și bine structurat? Este organizat pe website în așa fel încât să fie ușor de navigat? Este în general „curat” sau este încărcat cu reclame și link-uri afiliate?
  • Unic – Conținutul duplicat (din surse externe sau chiar din același site) poate avea un impact asupra poziționării website-ului în motoarele de căutare.
  • Conținut de încredere – Conținutul unei paginii poate fii considerat că o sursă fiabilă de informații cu privire la un anumit subiect?
  • Aliniat intenției de căutare a utilizatorului – O parte a creării și optimizării conținutului de calitate este, de asemenea, îndeplinirea așteptărilor utilizatorului. Subiectele de conținut ar trebui să se alinieze interogărilor de căutare pentru care se poziționează în rezultatele motoarelor de căutare.
  • Densitatea cuvintelor cheie – Cuvintele cheie nu trebuie să fie folosite exagerat de mult într-o pagină. Ideal ar fi o frecvență de utilizare cuprinsă între 0.5 – 2% pe pagină. (Dacă pagina conține 1000 atunci cuvântul cheie ar trebui folosit cu o frecvență între 5 și 20 de ori)

Adăugarea metadatelor în paginile categoriilor de produs

Pentru a completa metadatele (metatitlul, metadescriere, metakeywords) descrise mai sus, în paginile categoriilor de produs, accesați din tabloul de administrare meniul „Catalog de produse” > „Categorii”. Selectați acțiunea „Modifică” pentru categoria dorită. În pagina deschisă, identificați următoarele câmpuri și completați-le după cum doriți, ținând cont de cele expuse mai sus:

  • Previzualizare SEO. Vedeți cum va arăta configurația dvs. SEO în rezultatele motorului de căutare.

seo

  • Titlu Meta. Titlul care va apărea în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare atunci când este făcută o căutare după un anume termen de către un utilizator.
  • Meta-descriere. O prezentare a categoriei dvs. în doar câteva rânduri, destinată să capteze interesul unui potențial client. Aceasta va apărea în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare.
  • Meta-cuvinte-cheie. Cuvinte cheie pe care trebuie să le definiți după care site-ul dvs. să fie menționat de motoarele de căutare. Puteți introduce mai multe dintre ele, separate prin virgule, precum și expresii, care trebuie indicate între ghilimele.

Adăugarea metadatelor în paginile produselor

Deschideți pagina de configurare a unu produs (Catalog de produse > Produse > Click pe pictograma „Modifică”) Pentru a accesa configurările SEO a paginii produsului, accesați tab-ul „SEO”.

seo

Completați următoarele câmpuri:

  • Titlu Meta: Acesta este cel mai important câmp, deoarece acest titlul va apărea pe toate motoarele de căutare. Fiți foarte factuali: trebuie să convingeți utilizatorul motorului de căutare să facă click pe linkul dvs., nu pe unul de pe alt site. Asigurați-vă că titlul este unic pentru acest produs pe site-ul dvs.
  • Meta-descriere: O prezentare a produsului în doar câteva rânduri, destinată să capteze interesul unui client. Asigurați-vă că descrierea este unică pentru acest produs pe site-ul dvs.

!!! Nu uitați să adăugați sau să verificați să fie adăugate atributele alt ale imaginilor adăugate în galeria de imagini ale produsului (În tab-ul Setări de bază > Click pe o imagini > Verificați câmpul „Legendă” să fie completat).

Adăugarea metadatelor pentru paginile statice ale magazinului online

Pentru a adăuga metadate pentru restul paginilor din magazinul online, care nu sunt categorii de produse sau produse (ex. Contact, Despre noi, etc.), navigați în meniu din stânga a panoului de administrare, „Design” > „Pagini” > Selectați pictograma „Modifică” din dreptul paginii pe care doriți să o modificați.

La fel ca în cazul paginilor categoriilor de produse completați următoarele câmpuri:

  • Titlu Meta
  • Meta-descriere
  • Meta-cuvinte-cheie

!!!Dacă adăugați imagini în editorul pentru Conținut pagina, nu uitați de atributul alt, ce poate fi completat în panoul de Inserare/editarea imaginilor, în câmpul „Descrierea imaginii”.

seo

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.