Newsletter-ul sau „buletinul informativ” este un email care se trimite unui număr mare de contacte sau abonați.
Newsletter-ul are rolul de a transmite informații special concepute pentru a fi citite, cu scopul de a trezi interes pentru anumite persoane: „public țintă”. Newsletter-ul sau campania de email marketing are un impact mare dacă este conceput într-un mod inteligent, utilitatea sa putând fi urmărită foarte ușor astfel încât să se identifice lucrurile ce trebuie a fi păstrate și cele la care trebuie să se renunțe în următoarea campanie de promovare.
În general newsletter-ele conțin știri, evenimente viitoare ale organizației, promovări de produse și/sau servicii, precum și informații de contact cu caracter general.
Newsletter-ele sunt de mai multe tipuri:
1. Newsletter-ul general
Acesta este cel mai simplu tip de publicitate ce poate fi implementat pe o platformă online pentru promovarea companiei și platformei.
Frecvența: Are o frecvență de trimitere lunară sau chiar mai rar
Conține: produsele și serviciile promovate din perioada respectivă și eventual câteva articole.
2. Newsletter-ul informativ
Acest newsletter este de interes general și poate fi trimis tuturor abonaților
Frecvența: Ori de câte ori este nevoie.
Conține: informații de interes general legate de companie; o schimbare de sediu, anunțarea de noi proceduri de lucru. etc
3. Newsletter-ul promoțional
Este un newsletter care se trimite în momentul în care apare o nouă promoție pentru serviciile sau produsele descrise în platformă.
Frecvența: Ori de câte ori apare o nouă promoție
Conține: produsul sau serviciile promovate
4. Newsletter-ul la cererea utilizatorului
Un newsletter cu relevanță ridicată bazat pe dorința exprimată clar a utilizatorului
Frecvența: zilnică, săptămânală sau la apariția de conținut nou
Conține: o listă de produse sau servicii conforma cu criteriile de selecție definite la abonare sau ulterior
Construcția unui newsletter:
Realizarea unui newsletter nu este atât de facilă pe cât s-ar crede, fiind necesare câteva calități esențiale pe care persoana creatoare trebuie să le dețină. Detaliile contează și fac diferența între o campanie de succes și una eșuată, astfel asigură-te ca faci cele mai bune alegeri. Îmbinarea imaginilor cu textul este cel mai important aspect, de aceea trebuie să acorzi o atenție sporită acestora astfel încât rezultatul final să îți aducă beneficiile pe care le aștepți. Un newsletter cu mult conținut poate avea efect negativ în anumite cazuri, iar o frecvență prea mare de newslettere trimise tuturor utilizatorilor, poate duce chiar la pierderea unui procent semnificativ de abonați. De aceea este extrem de important să analizați foarte bine tipul de campanii pe care doriți să le trimiteți, grupul țintă, frecvența și conținutul newsletterului.
Trimiterea newsletterelor:
Aceste campanii de e-mail marketing sau „buletine informative” sunt trimise de pe servere specializate de e-mail marketing, servere care sunt configurate pentru servicii de acest gen. Cele mai utilizate în prezent sunt: Sendinblue, Mailchimp, Moosend sau MailerLite
Este important să nu trimiteți newsletterele direct din căsuța dumneavoastră de e-mail pe care o folosiți ca și unealtă de comunicații electronice uzuale, și de asemenea de pe serverul de e-mail destinat companiei, deoarece domeniul @compania-ta.com poate fi foarte rapid catalogat drept spam, limitat sau blocat, și în acest fel veți îngreuna substanțial comunicațiile electronice obișnuite cu colaboratorii și clienții voștri.
Platforma PrestaShop beneficiază de extensii specifice acestor servicii de newsletter, și platforma dvs. poate conține această secțiune de abonare la newsletter pentru vizitatori.
Solicitați specialiștilor noștri, dacă doriți implementarea unui astfel de serviciu pe site-ul dumneavoastră.
Trebuie de înțeles că odată cu implementarea unei astfel de secțiuni pe site, va trebui ca acest serviciu să fie integrat obligatoriu în procedura dumneavoastră de administrare a datelor cu caracter personal și a procedurii de lucru impuse de noile norme GDPR.