Noutăți

Bunurile intangibile în contextul digitalizării

Bunurile intangibile în contextul digitalizării

Ce sunt bunurile intangibile?


Pentru a înțelege ce sunt bunurile intangibile, trebuie să vorbim mai întâi despre capital. În trecut, poate până în anii 90 sau poate chiar și mai târziu, companiile își stabileau capitalul mai degrabă din perspectiva bunurilor fizice și a rezervelor financiare, ori a cifrei de afaceri.

Companiile producătoare, de exemplu, își judecau poziția în piață și forța prin prisma bunurilor fizice: mijloace de producție, hale, utilaje și mașini de transport, numărul centrelor de producție etc. Toate aceste elemente sunt corelate strict cu capitalul financiar.

 

Pe măsură ce societățile s-au dezvoltat și economiile au crescut, oamenii au început să-și dea seama că mai există și alte tipuri de capital, unele mai greu măsurabile. În zilele noastre, bunuri precum reputația, liniile de cod care servesc activitatea, imaginea, relația cu clienții, elementele de design grafic, prezența pe internet, conexiunea emoțională a publicului cu brandul sunt la fel de valoroase, sau poate chiar mai valoroase decât bunurile fizice sau mijloacele de producție.

 

Toate aceste bunuri intangibile compun capitalul intangibil. Ele sunt mai mult decât produsele departamentului de cercetare-dezvoltare și mai mult decât dezvoltarea tehnologică.

Cum definesc unii economiști bunurile intangibile: în primul rând, bunul respectiv trebuie să fie un atu. Trebuie să fie ceva cu manifestare pe o perioadă respectabilă, de obicei mai mult de un an și să ofere un beneficiu de durată afacerii. Totodată este necesar să aibă un cost inițial de achiziție sau dezvoltare.

Exemple de bunuri intangibile:

- portalul web al afacerii

- imaginea firmei / brandul

- atitudinea publicului față de produs

- procesele și fluxurile de lucru ce stau la baza funcționării companiei

- elementele de proprietate intelectuală / drepturile de autor

- programele (softurile) utilizate în activitate etc.

 

Care este importanța bunurilor intangibile?

Toate aceste bunuri intangibile sunt expresia unei economii dematerializate, un nou tip de capitalism cu trăsături aparte și care beneficiază masiv de pe urma revoluției digitale.

Tocmai aici începe să se vadă puterea și importanța digitalizării. Revoluția digitală este o transformare și o revoluție a bunurilor intangibile, bunuri care au putut crea afaceri de miliarde de dolari, uneori fără nici un fel de investiții în bunuri tangibile. Exemplele companiilor de ride-sharing sau al siteurilor de rezervări hoteliere sunt cele mai cunoscute. Companii ca Uber, Food Panda, Booking.com și-au construit succesul și modelul de afaceri în integralitate pe baza bunurilor intangibile, în vreme ce Apple sau Nespresso sunt exemple de companii care au utilizat și beneficiat masiv de pe urma utilizării capitalului intangibil pentru creșterea lor.

 

Mai mult, elementele intangibile depășesc simpla noțiune de cunoaștere și includ factori precum reputația și relațiile din cadrul lanțului de aprovizionare al unei companii.

În confruntarea cu Nokia, de exemplu, Apple a câștigat lupta vânzărilor pentru că aveau și au un lanț de distribuție extrem de eficient. Deși Nokia făcea telefoane foarte, foarte bune, era mult mai dificil pentru consumatorul final să cumpere ultima variantă de Nokia, decât ultimul model Apple, deoarece telefoanele Nokia se distribuiau mult mai greu în piață.

Astfel, Apple și-a consolidat poziția de lider și și-a îmbunătățit capitalul de imagine în fața concurenței, detaliu care a valorat mai mult decât oricare element valoric tangibil sau orice caracteristică a produsului finit.

Dacă unii investitori pot utiliza puterea digitalizării pentru a crește afaceri de talie globală folosind strategii de growth hacking și servicii digitale, o firmă „clasică” poate obține rezultate extraordinare atunci când își concentrează atenția pe dezvoltarea bunurilor intangibile.

Într-un raport de cercetre menționat de compania McKinsey, se notează că cele mai puternice 25% dintre companii investesc de 2,6 ori mai mult în digitalizare decât ultimele 50%. De fapt, evoluția pieței în ultimii 20 de ani a fost modelată aproape integral de volumul investit în bunurile intangibile.

Intangibilele posedă proprietăți economice unice. Sunt foarte scalabile, spre deosebire de activele tangibile cum ar fi mijloacele de producție, care au limite de utilizare. Companiile de vârf pot valorifica proprietățile intangibile în întreaga lor afacere, ceea ce generează un avantaj competitiv și facilitează creșterea.

 

Acest ciclu virtuos al investițiilor în intangibile care la creștere și la creșterea valorii deoarece bunurile intangibile pot fi multiplicate cu costuri foarte reduse, ori fără cost. Sau efectele benefice pe care le aduc pot fi multiplicate, potențial, la nesfârșit cu costuri foarte reduse.

În ultimii ani s-a observat o accentuare a diferenței de putere economică între companiile care investesc în valori intangibile și cele care încă au rămas pe „sistemul vechi” de lucru. Această diferență se tot accentuează și are capacitatea să crească în viitor până la cote la care afacerile mici nu vor mai conta pe piață.

Companiile care se bazează exclusiv pe bunuri intangibile, însă, au un dezavantaj în fața companiilor cu capital clasic, deoarece este mult mai greu pentru acestea să obțină capital de startup. Băncile au o reticență justificată față de finanțarea unor astfel de companii deoarece, în marea majoritate a cazurilor, acestea nu dețin bunuri tangibile care să acopere valoarea împrumuturilor necesare pentru finanțarea unui startup.

Astfel, companiile care doresc să se lanseze pe piața oricărui tip de bunuri intangibile sau care operează în principal cu bunuri intangibile, au dificultăți mult mai mari în a găsi finanțări pentru creștere, fiind nevoite să se bazeze mai degrabă pe veniturile pe care le obțin din activitate pentru a-și asigura eventualele cheltuieli de cercetare sau expansiune.

 

 

Cum a influențat digitalizarea existența și schimbarea definiției cu privire la aceste bunuri intangibile?

Una dintre cele mai importante caracteristici ale bunurilor intangibile este capacitatea lor sinergică. Cu cât o companie investește în mai multe bunuri intangibile pentru segmentele de activitate, cu atât mai eficient acestea lucrează împreună. Astfel se poate obține o creștere exponențială a eficienței și a veniturilor!

Deoarece toate bunurile intangibile sunt de natură digitală sau pot fi îmbunătățite digital, investiția în digitalizare este cea mai scurtă și mai eficientă cale spre dezvoltarea valorilor intangibile ale întreprinderilor.

De fapt, digitalizarea a fost motorul care a permis și a mediat dezvoltarea explozivă a capitalului intangibil și apariția diferenței uimitoare de capacitate economică între companiile mari și cele mici. În 2023, este virtual imposibil să găsești o companie de mari dimensiuni care nu folosește o multitudine de bunuri și servicii digitale și care nu investește masiv în bunuri intangibile.



În cartea lor „Capitalism without Capital – The Rise of the Intangible Economy”, Jonathan Haskel, și Stian Westlake subliniază un fenomen interesant și încă neexplicat: creșterea capitalului intangibil într-o economie este strâns corelată cu creșterea proporțională a companiilor cu capital clasic, bazat pe monedă fiat și bunuri tangibile.

Orice încetinire în sectorul bunurilor virtuale este corelată cu una corespunzătoare la nivel macro-economic. Sensul acestei relații de cauzalitate este încă discutat, dar avem certitudinea că economiile deja sunt puternic cuplate la tendința de digitalizare iar aceasta nu mai poate fi anulată.

Avantajele pe care le aduce sunt extraordinare iar investitorii ar trebui să profite la maxim de ele!

Digitalizarea afacerilor este tocmai un proces intensiv de utilizare a pârghiilor intangibile pentru îmbunătățirea rezultatelor financiare. Iată câteva exemple în acest sens:


După finalul pandemiei unele companii au preferat să rămână în sistemul de lucru de acasă, fie parțial (angajații cu joburi de birou vin la birou două zile pe săptămână și trei lucrează de acasă) fie integral (activități pentru care până acum se impunea prezența fizică la birou sunt acum trecute în sistem home office). Această practică reduce oboseala angajaților și ajută la creșterea randamentului.

 

Cum ar fi să poți lucra de acasă zilnic, într-un oraș aglomerat cum este Bucureștiul, evitând o deplasare zilnică de două ore (sau chiar mai mult)?

Utilizarea siteurilor pentru comerț online este un alt exemplu de creștere a capitalului intangibil, la fel ca utilizarea programelor de automatizare a activității – toate expresii ale revoluției digitale.

Un robot de chat inteligent, care poate prelua conversațiile cu clienții și poate răspunde întrebărilor repetitive, va reduce masiv costurile de personal asociate comunicării și poate îmbunătăți imaginea firmei în piață.

Digitalizarea este un proces care poate cuprinde și îmbunătăți toate aspectele activității unei firme.

Mai mult decât atât, orice proces de implementare a unor bunuri intangibile în companie, va implica necesitatea adaptării activității la utilizarea lor și formarea personalului în acest sens.

Dacă ți-am trezit interesul pentru beneficiile transformării digitale a activității tale, ne poți contacta pentru formarea angajaților în domeniul digital prin cursul nostru de Gestionare Digitală a Procesului Antreprenorial, sau direct, pentru o consultație gratuită și o consultație gratuită în domeniul digitalizării.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre importanța digitalizării și beneficiile pe care ți le poate aduce, îți recomandăm aceste două articole:

https://holisun.com/noutati-si-evenimente/noutati/lucreaza-mai-putin-si-mai-inteligent
https://holisun.com/noutati-si-evenimente/noutati/poate-prea-multa-munca-sa-te-faca-mai-sarac

https://www.mckinsey.com/mgi/overview/in-the-news/the-rise-of-intangible-capitalism

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
S.O.F.T. - Susținem Ocuparea Prin Formare Tehnologică
Contract POCU/860/3/12/142579, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.

 Opiniile exprimate aici nu reprezintă neapărat poziția Uniunii Europene, statelor membre sau a Guvernului României.