Noutăți

Câte dintre companiile românești utilizează un ERP?

 

În cadrul campaniei de auditare digitală a firmelor am finalizat analiza statistică a unui nou criteriu DESI. Este vorba de acel criteriu care măsoară utilizarea programelor ERP.

Deși 22% dintre antreprenorii intervievați de noi nici măcar nu se gândesc să utilizeze vreodată un ERP (Enterprise Resource Planner), acest tip de soluție poate aduce beneficii masive aproape oricărui tip de afacere. Un ERP are capacitatea de a centraliza toate operațiunile interne ale firmei, fie că vorbim despre departamentul financiar-contabil, producție, furnizare de servicii, achiziții, resurse umane sau relații cu clienții.

De fapt, nu există domeniu de activitate internă pe care un ERP să nu-l poată optimiza. Iar atunci când acesta este integrat și cu un CRM, costurile de timp și de bani asociate administrației companiei pot să scadă vertiginos, chiar și cu 30% sau mai mult pentru companiile mari.

În plus, un ERP vă garantează o creștere a productivității fiecărui angajat, o îmbunătățire a securității datelor și informațiilor companiei, dar și a capacității de raportare internă și analiză a datelor.

Ca aproape în orice situație în care vorbim despre digitalizare sau, mai bine zis, referindu-ne la orice tip de soluție, și implementarea unui ERP va conduce la îmbunătățirea capacității de a lua deciziile corecte.

Prin modulele care pot fi asociate sau integrate cu un ERP, fiecare tip de afacere poate selecta acele funcționalități care i se potrivesc cel mai bine. Un furnizor de servicii nu are nevoie de evidența stocurilor, de exemplu. În același timp, un magazin online și un studio de proiectare vor utiliza funcții cu totul diferite.

Cum îți dai seama când este momentul să achiziționezi un ERP, chiar dacă deții un IMM?

Este simplu: Atunci când observi că afacerea ta a crescut atât de mult încât softul tău de gestiune contabilă nu mai face față nevoilor firmei și este nevoie să angajezi tot mai mulți oameni pentru a prelua micro-sarcini, este momentul să implementezi un ERP!

Așadar, cum stau companiile auditate de Holisun la capitolul implementării unui ERP?

Dintre cele 122 de companii studiate în acest sens până acum, doar 42,5% folosesc un ERP. Important de știut că nu contează numărul de angajați. Dintre cele 52 de companii auditate care au ERP, 30 au cinci angajați sau mai puțin!

Așadar, necesitatea și importanța utilizării unei astfel de soluții digitale îți poate face resimțită necesitatea și utilitatea chiar și într-o microîntreprindere.

35.5% dintre companiile auditate nu au încă un ERP, dar intenționează să implementeze unul în viitor.

Așadar, probabil că un număr de aproape 80% dintre companii au deja sau vor avea, în viitor, un program de tip Enterprise Resource Planner implementat. Un procent important, care, dacă se transformă în realitate, ar putea plasa România pe un loc mult mai bun în clasamentul scorurilor DESI în interiorul UE.

Ne dorim asta, deoarece avem șansa de a transforma țara noastră din punct de vedere economic, prin avantajele aduse de digitalizare.

Opiniile exprimate aici nu reprezintă neapărat poziția Uniunii Europene, statelor membre sau a Guvernului României.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
S.O.F.T. - Susținem Ocuparea Prin Formare Tehnologică
Contract POCU/860/3/12/142579, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.