Noutăți

e-Factura: obligativitatea de a utiliza sistemul național de facturare electronică

e-Factura: obligativitatea de a utiliza sistemul național de facturare electronică

 

În cursul acestui an, Ministerul Finanțelor a creat sistemul național de facturare electronică RO e-Factura. Acest demers legiferat prin OUG 120/2021 vine ca o urmare a alinierii la cerințele Directivei Europene 2014/55/UE/16 aprilie 2014.

Noul sistem are ca scop posibilitatea recepționării facturilor de la emitenți respectând standardele europene privind forma și structura facturilor electronice în domeniul public.

În acest sens, la emiterea facturilor electronice trebuie să se respecte reglementările art. 4 alin. (1)/ OUG 120/2021.

După transmiterea fiecărei facturi aceasta este verificată automat de sistemul RO e-Factura. Dacă este corect întocmită și respectă standardele impuse legal, i se aplică sigiliul Ministerului de Finanțe.

Dacă factura nu respectă standardele sau conține erori, aceasta este respinsă de sistem și nu se transmite către destinatar.

Entitatea emitentă primește o notificare privind erorile care au invalidat factura pentru a fi adresate rapid și eficient, iar factura corectată va fi transmisă din nou folosind același sistem RO e-Factura.

În cazul în care destinatarul are obiecții, acesta va înștiința emitentul prin transmiterea unui mesaj tot prin sistemul RO e-factură. În cazul contractelor de achiziții publice, se poate comunica și prin Forexebug, sistemul național de raportare.

 

Factura electronică în contractele de achiziții publice

 

Pentru utilizarea noului sistem, operatorii economici trebuie să fie înscriși atât în spațiul virtual (SPV), cât și în Registrul RO e-factură.

Operatorii economici naționali au posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului în conformitate cu dispozițiile art. 5 din OUG 120/2021, până la 1 iulie 2022.

După ce optează pentru utilizarea sistemului, aceștia au obligația de a utiliza numai sistemul de facturare RO e-factura, iar autoritățile contractante vor fi obligate să accepte acest tip de facturi.

De la 1 iulie 2022, companiile din România vor avea obligația de a utiliza numai factura electronică în contractele de achiziție publică (art. II din Legea 139/2022).

Companiile din afara României nu sunt obligate să utilizeze factura electronică în contractele B2G, dar dacă decid asta, autoritatea sau instituția de stat implicată are obligația de a o accepta;

Firmele românești au obligația exclusivă de a folosi sistemul de facturare electronică în contractele cu autoritățile și administrațiile de stat.

 

Concluzii

 

Sistemul de facturare electronică va fi deosebit de util în viitor și va aduce beneficii majore atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

Acest demers este un salt important în digitalizarea aparatului de stat din România și va contribui la dezvoltarea mediului de afaceri și a instituțiilor publice, prin digitalizare și transparență financiară.

Mai mult, costurile de operare în sistemul public se vor reduce masiv, iar funcționarea instituțiilor va câștiga eficiență.

Pe lângă relațiile cu instituțiile de stat, vor avea obligația de a transmite facturile tot prin același sistem electronic și companiile ce operează în domenii cu risc fiscal crescut, și anume:

 

  • legume, fructe, rădăcini şi tuberculi alimentari, alte plante comestibile;
  • băuturi alcoolice;
  • construcții noi;
  • produse minerale (apă minerală naturală, nisip şi pietriș);
  • îmbrăcăminte şi încălțăminte.

 

Dacă vrei să intri în contact cu un specialist Holisun pentru alinierea perfectă și rapidă a companiei tale la noile standarde, contactează-ne.

Dacă vrei să citești mai multe despre această măsură, click aici.