Noutăți

Îmbătrânirea demografică și evoluția financiară a piețelor în 2023

Îmbătrânirea demografică și evoluția financiară a piețelor în 2023

impactul lor asupra pieței sau de ce este obligatoriu să îți digitalizezi activitatea cât mai repede!



Te-ai întrebat vreodată de ce este tot mai dificil să găsești angajați buni? Sau măcar mediocri? Sau, de fapt, orice fel de angajați.

Sigur, parcă generația Instagram are, de multe ori, cerințe exagerate raportat la calificările sau aptitudinile pe care le aduce în piață, dar dacă pui anunțuri de angajare se poate să fi observat că numărul de CV-uri pe care le primești este tot mai redus față de acum 10 ani, de exemplu.

Cauzele acestui fenomen sunt mai multe, dar principalele ar putea fi reducerea nivelului educațional al tinerilor și reducerea numărului tinerilor (colapsul demografic) raportat la populația generală. Acestea se cumulează cu tendința de creștere a prețurilor din ultimii ani care îngreunează tot mai mult activitatea industrială și reduce vânzările bunurilor și serviciilor.

Astfel generează o fenomenologie dificilă: în procesul de selecție a personalului ne întâlnim tot mai des cu aplicanți de multe ori lipsiți de abilitățile necesare postului, dar cu pretenții financiare și de program care ne pun în dificultate.

Potrivit unui studiu Pwc din 2019: Peste jumătate dintre antreprenorii români (52%) spun că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, (...). Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaților mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experți în vânzări. ” (https://www.pwc.ro/ro/media/press-releases-2019/studiu-pwc--deficitul-de-angajai-calificai-le-genereaz-pierderi-.html)

La aceste date trebuie să adăugăm și migrația masivă a forței de muncă spre țările din vestul Europei.

 

Pe de altă parte, în aceste momente este important să ne raportăm și la situația internațională.

Deși societatea românească este încă optimistă cu privire la situația financiară și geopolitică la nivel global, există presiuni și factori obiectivi de influiență care nu pot fi anulați doar de optimism. Așa că, indiferent dacă o firmă a început să simtă o scădere a veniturilor sau nu în acest moment, ar fi înțelept să ne pregătim pentru vremuri turbulente.

De exemplu, datorită creșterii ratei dobânzii de referință, numărul companiilor americane care intră în faliment este tot mai mare:

 Grafic 8 mai



https://www.ft.com/content/7f45d897-5312-40bd-abff-039ef31c9e50


Dacă istoria recentă ne-a învățat ceva, este că trebuie să fim atenți la tendințele financiare internaționale pentru că este posibil ca asta să urmeze și la noi.

Așadar, la cum arată datele financiare și demografice ar trebui să ne așteptăm la apariția unor dificultăți destul de intense în evoluția mediului de afaceri și să ne pregătim pentru asta.

 

Cum?

 

Fiecare antreprenor are propriile strategii cu privire la trecerea peste perioadele dificile. Oamenii de afaceri care au trecut prin criza financiară din 2008-2009 fără a-și pierde afacerile au deja experiență în acest sens. Dar lucrurile nu mai sunt identice acum.



Iată o posibilă listă de 10 măsuri pe care le poți lua pentru a asigura viitorul firmei tale în perioade dificile:

1. Dacă poți, construiește un fond de urgență: o rezervă de numerar care poate acoperi cel puțin trei până la șase luni din cheltuielile afacerii. Acest fond poate oferi un buffer financiar în perioadele grele.

2. Diversifică-ți baza de clienți: redu dependența de un singur client sau de o singură industrie. Extinde baza de clienți în diferite sectoare sau zone geografice pentru a atenua impactul unei recesiuni economice.

3. Examinează și ajustează cheltuielile: fă o analiză amănunțită a cheltuielilor. Identifică ariile în care poți reduce costurile fără a compromite operațiunile esențiale. Caută potențiale economii în domenii precum utilitățile, consumabilele sau serviciile non-critice.

4. Monitorizează și controlează fluxul de numerar: urmărește atent fluxul de numerar, revizuind în mod regulat conturile de plăți și încasări. Implementează strategii pentru a accelera plățile de la clienți și pentru a negocia termene de plată extinse cu furnizorii, dacă este posibil.

5. Accentuează eforturile de retenție a clienților: în timpul unei crize financiare loialitatea clienților devine vitală. Consolidează-ți relațiile cu clienții existenți, oferind servicii excepționale și explorând modalități de a adăuga valoare. Oferă stimulente sau reduceri pentru a încuraja afacerile repetate.

6. Menține o forță de muncă eficientă: evaluează nevoile angajaților și ia în considerare reducerea personalului neesențial sau adoptarea unor aranjamente flexibile de lucru. Pregătește-ți angajații pentru a se ocupa de mai multe responsabilități și pentru a menține nivelurile de productivitate cu o echipă mai mică.

7. Evaluează și adaptea-ți strategia de marketing: într-o recesiune, marketingul este crucial, dar trebuie să fie strategic. Examinează canalele și campaniile de marketing pentru a te asigura că sunt rentabile și vizează publicul potrivit. Ia în considerare marketingul digital, care poate fi adesea mai accesibil și poate produce rezultate mai bune.

8. Rămâi mereu informat: indicatorii economici, tendințele industriei și potențialele schimbări de politică sunt importante. Nu le ignora. Fii atent informat la condițiile pieței și ajustează strategia de afaceri în consecință. Te poți gândi la aderarea la asociații din industrie sau grupuri de rețea pentru a rămâne conectat cu colegii și experții din industrie.

9. Explorează fluxuri suplimentare de venit: diversifică sursele de venit prin explorarea de noi produse, servicii sau piețe. Caută oportunități de a vă extinde ofertele și de a răspunde nevoilor în schimbare ale consumatorilor. Această diversificare poate oferi un tampon în timpul unei recesiuni economice.

10. Revizuiește-ți și consolidează planurile de urgență: Elaborează planuri de urgență care descriu pașii specifici de urmat în timpul unei crize financiare. Identifică riscurile potențiale și creează strategii pentru a le atenua. Examinează și actualizează în mod regulat aceste planuri pentru a te asigura că sunt aliniate cu obiectivele de afaceri și cu circumstanțele în schimbare.

Cel puțin cinci din cei zece itemi din lista de mai sus pot fi adresați rapid, ușor și cu investiții minime prin digitalizare.

 

Folosind resurse digitale:

* poți avea rapoarte exacte cu privire la fluxul de bani din firmă, pentru a ști exact ce se întâmplă cu banii, care sunt activitățile care consumă și care sunt cele care aduc cei mai mulți bani în compania ta

* poți avea sisteme automatizate care să le amintească clienților tăi când se apropie și când se depășesc termenele de plată

* poți menține legătura cu clienții tăi prin mesaje publicitare, de mentenanță, de felicitare etc. automate care se trimit gratuit
* poți evalua repede și clar care canale de comunicare sunt cele mai eficiente...

...și multe altele.

Toate aceste rezultate pot fi obținute concomitent cu reducerea costurilor companiei tale. Implementarea sistemelor digitale poate aduce o eficientizare a activității ce corespunde cu angajarea a cel puțin trei persoane noi, chiar și pentru o microîntreprindere, toate acestea cu o fracțiune din costul acestor angajări.

Dacă vrei să afli exact cum poate digitalizarea să sprijine afacerea ta chiar și în aceste vremuri dificile în care prețurile cresc mereu iar clienții, la fel ca și personalul capabil de vânzări, sunt tot mai greu de găsit, contactează-ne!


Noi îți vom face o analiză gratuită a activității și îți vom pune la dispoziție cursuri gratuite de digitalizare și cele mai bune soluții digitale, potrivite stilului de lucru din firma ta, ca veniturile tale să crească iar cheltuielile curente să scadă.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
S.O.F.T. - Susținem Ocuparea Prin Formare Tehnologică
Contract POCU/860/3/12/142579, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.

Opiniile exprimate aici nu reprezintă neapărat poziția Uniunii Europene, statelor membre sau a Guvernului României.