Noutăți

rezistenta la schimbare

Provocările la care poți să te aștepți atunci când implementezi un CRM pentru compania ta: Rezistența la schimbare

Orice schimbare poate fi dificilă. De cele mai multe ori ne este greu să ne schimbăm până și obiceiurile banale, zilnice. Avem, cu toții, tendința de a rămâne prinși în capitolele familiare din viața noastră, de a evita noul, de a refuza să ieșim din zona de confort.

Din acest motiv, schimbările mai mult sau mai puțin majore sunt mereu întâmpinate de indivizi ori de societate per ansamblu, cu obiecții, cu adversitate, cu o tendință de ridiculizare sau chiar cu refuz categoric.

Ca antreprenor acest lucru nu ar trebui să te descurajeze ci, dimpotrivă, să te bucure. Nișele neexplorate sunt cele în care se obțin cele mai mari profituri. Implementarea de tehnologii noi este similară acestui fenomen. Tehnologiile aduc avantaje tactice imposibil de neglijat.

Iată două elemente la care trebuie să fii atent atunci când implementezi un CRM în afacerea ta. Aceste provocări sunt importante, deoarece modul în care le tratezi va dicta ritmul de creștere al companiei după implementare. Scopul nostru trebuie să fie o creștere cât mai accelerată și o eficientizare cât mai bună a tuturor proceselor:

munca la birouAngajații tăi deja folosesc soluții digitale de generație mai veche:

Fișierele de tip Excel, Outlookul, diversele soluții de stocare Cloud și programele de mesagerie sunt toate soluții extraordinare, dar surclasate total de eficiența unui CRM. Un CRM bine construit este pentru toate acestea, ceea ce computerul este pentru un ABAC.

Dacă până la implementarea noului tău CRM angajații foloseau aceste soluții, există posibilitatea să întâmpini o oarecare rezistență în acceptarea noii tale achiziții, chiar dacă, finalmente, aceasta se va dovedi a face viața tuturor mai ușoară și mai productivă. Atunci când nu înțeleg din start avantajele unei noi unelte, oamenii au tendința de a o utiliza pe aceea cu care sunt obișnuiți, în raport cu care și-au format deja un stil de lucru și un set de obiceiuri operative.

În plus, toate aceste soluții reprezintă surse de non-colaborare în firmă, deoarece datele stocate astfel sunt foarte dificil de împărtășit cu ceilalți și rămân izolate dacă nu se implementează soluții auxiliare care apoi vor complica sistemul informatic și pot genera erori diverse. Pur și simplu, accesul angajaților la datele companiei și comunicarea sunt îngreunate.

Dacă dorești să îmbunătățești experiența clientului în raport cu firma, aceste soluții care sunt, fundamental, non-colaborative vor deveni contraproductive.

Cum poți determina personalul angajat să renunțe la aceste soluții vechi, și să treacă la utilizarea CRM-ului tău mult așteptat?

Soluția constă în a le furniza colegilor tăi motive pozitive pentru a-și schimba comportamentul. Trebuie să le răspundem punctual la întrebarea: De ce aș face asta? De ce să renunț la o unealtă cu care sunt obișnuit și pe care mă simt confortabil folosindu-o?

Găsirea răspunsului optim la această întrebare poate să devină cea mai mare provocare în implementarea și utilizarea unui CRM iar acest răspuns nu este unul de tip standard. El diferă de la organizație la organizație și chiar de la un individ la altul.

Trebuie să le explici angajaților care sunt avantajele punctuale ale utilizării noului program, pentru fiecare în parte și mai ales cum le va schimba CRM-ul munca - făcând-o mai ușoară, în funcție de particularitățile activității lor.

angajati ingrijorati

Angajații se tem că vor fi înlocuiți de noile tehnologii:

Există, în unele cazuri, o frică de digitalizare alimentată de posibilitatea diferitelor soluții de inteligență artificială de a prelua sarcini complexe și de a înlocui factorul uman în anumite procese. Unii angajați se tem, din acest motiv, de tot ceea ce înseamnă digitalizare.

Pentru a depăși această obiecție, trebuie să le explicăm angajaților că CRM-ul nu este acolo pentru a-i înlocui, ci este un asistent adus pentru le va face viața mai ușoară, pentru le va reduce stresul și sarcinile dificile sau repetitive, astfel încât ei să aibă mai mult timp pentru cele creative sau mai importante, pentru interacțiunea cu clienții ori cu colegii și pentru a avea rezultate mult mai bune și mai satisfăcătoare, în ansamblu.

Le mai putem spune că toate companiile mari, cu sute sau chiar mii de angajați folosesc soluții CRM și totuși nu renunță la angajați, ci dimpotrivă, se extind și au și posibilitatea de a-i plăti mai bine. Astfel implementarea CRM ar trebui să devină pentru ei un motiv de bucurie, pentru că firma lor crește, iar dânșii pot crește odată cu ea.

Rezolvând aceste provocări ce țin de factorul uman, subiectiv, soluția CRM pe care tocmai o implementezi va deveni mult mai productivă, într-un timp mult mai scurt, iar tu vei putea observa rezultatele pozitive pe care le doreai mai repede!

Succes!