Noutăți

AIDA Urbana, o soluţie integrată pentru digitalizarea direcţiilor de urbanism din România!

AIDA Urbana, o soluţie integrată pentru digitalizarea direcţiilor de urbanism din România!

Dragi prieteni şi clienţi AIDA Archi,

Vă asigurăm de întregul nostru suport pentru a va eficientiza munca şi a vă aduce o valoare adaugată în activitatea profesională cu ajutorul AIDA Archi.

AIDA Archi a devenit un real suport în gestionarea activităţilor zilnice pe care le desfăşuraţi, dar Echipa Holisun lucrează în permanenţă la îmbunătăţirea soluţiitor software şi a programelor.

Am dezvoltat AIDA Urbana, o platformă dedicată de urbanism, destinată administraţiilor publice locale.

Suntem bucuroşi să vă prezentăm analiza oportunităţii de digitalizare, realizarea procedurilor electronice de predare/avizare/dezbatere publică şi arhivarea electronică a documentaţiilor tehnice, pe scurt AIDA Urbana.

Avem speranţa că această analiză realizată de OAR Timiş în parteneriat cu Holisun va duce la dezvoltarea unei platforme unice de avizare de care este atât de mare nevoie.

Ca urmare a solicitării nr. 57 din 23.03.2020 transmisă de partenerul nostru, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Timiş împreună cu Asociația Peisagiștilor din România - AsoP, Filiala Teritorială Vest si Registrul Urbaniștilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest – Timișoara catre Municipiul Timisoara, Consiliul Judetean Timis şi Consiliul Judetean Caras-Severin, suntem bucuroşi să anunţăm realizarea primului pas în ceea ce înseamnă realizarea Procedurilor de predare/avizare/dezbateri publice și înregistrare a documentațiilor tehnice.

În urma completării chestionarului din luna Martie 2020 privind “Analiza nevoilor arhitecților din cadrul Ordinul Arhitecţilor din România - filiala teritorială Timiş” de către 81 arhitecţi şi societăţi de proiectare din Jud. Timiş, am descoperit că, în lipsa unui program informatic dedicat, majoritatea societăţilor de proiectare care depun până la 20 de dosare/an spre avizare au o probabilitate de 66.7% de a li se solicita, în medie, până la 5 clarificări pentru avizarea finală.

Lipsa unei platforme digitale de comunicare între avizatori, respectiv primărie, consiliul judeţean şi arhitecţi, termenele se pot prelungi, iar documentaţiile tehnice sunt aprobate în 83.7% din cazuri într-un termen de până la 6 luni.

În 16.3% din cazuri obţinerea avizărilor necesare de tip urbanism durează 12 luni sau chiar mai mult.

Din cauza lipsei unei soluţii tehnice dedicate şi integrate de urbanism, se pierde o mare parte din productivitatea tuturor celor implicaţi în redactarea, verificarea şi avizarea unui dosar.

De asemenea, întârzierile în avizarea dosarelor de tip urbanism duc la încetinirea dezvoltării imobiliare şi implicit a creşterii economice locale.

Context socio-economic:

Perioada actuală va schimba radical modul de interacţiune dintre autorități și cetățean. În acest sens, instituţiile publice ar trebui să ţină cont de următoarele premise în vederea adaptării la noile realități impuse de COVID-19, precum și așteptările cetățenilor în condițiile de distanțare socială.

 • Cetățenii vor dori o digitalizare accelerată a serviciilor publice si vor păstra măsurile de distanțare socială până la sfârşitul anului.
  • Acest lucru este recunoscut de Statul Român prin noua OUG care obligă toate autoritățile publice să dispună de o platformă de tipul AIDA Urbana, prin care cetăţenii vor putea să depună solicitări semnate electronic. ( Mai multe informaţii găsiţi AICI )
 • Datorită impactului economic al Pandemiei COVID-19 bugetele institutiilor publice vor fi diminuate și va fi nevoie de reducerea costurilor administrative prin digitalizare.

HOLISUN vine alături de proiectanti, avizatori şi institutiile publice cu AIDA Urbana, o soluție dedicată pentru digitalizarea procedurilor de predare/avizare/dezbateri publice și înregistrare a documentațiilor tehnice de tip urbanism.

Digitalizarea directiilor de urbanism

Soluţie AIDA Urbana propusă de HOLISUN:

AIDA Urbana, este o aplicaţie menită să faciliteze interacţiunea dintre autorităţile locale cu avizatorii şi arhitecţii pentru :

 • Reducerea erorilor umane.
 • Reducerea deplasărilor fizice al beneficiarilor şi arhitecţilor către autorităţile locale şi avizatori
 • Reducerea numărului de documente pe suport de hârtie
 • Reducerea timpilor de avizare şi aprobare a documentelor
 • Managementul plăţilor on-line
 • Optimizarea fluxului de lucru
 • Arhivarea documentelor
 • Îmbunăţăţirea relaţiei autorităţilor locale cu beneficiarii
 • Trasabilitatea dosarelor
 • Un portal unic de acces între autorităţile locale, arhitecţi şi avizatori.
 • Securitatea informaţiilor ( GDPR )

AIDA Urbana de la HOLISUN, eficientizează procesul de avizare şi aprobare a documenţatiilor de tip urbanism reducând semnificativ costurile cu personalul implicat şi infrastructura necesare acestui proces laborios.

Mai mult, respectă normele de distanţare socială impuse în ultima perioadă, eliminând deplasarea beneficiarilor pentru depunerea dosarelor.

Soluţia tehnică AIDA Urbana este o aplicaţie online unică în România, menită să optimizeze comunicarea dintre autorităţi, arhitecţi şi avizatori.

Experienţa noastră cu clienţii publici:

Holisun, este una dintre cele mai vechi companii de Cercetare şi Dezvoltare în IT de pe piaţa românească şi în cei aproape 20 de ani de experienţă am dezvoltat colaborări cu numeroşi clienţi publici precum Primăria Timisoara, Primaria Cluj-Napoca, Ministerul Dezvoltării, Primăria Uricani, Primăria Focşani, etc.

Sunt convins că împreună putem face ca Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin să devina etalonul digitalizării proceselor de tip urbansim din Romănia!„

Prof. Univ. Dr. Ing Oliviu Matei,
Fondator Holisun

Mai multe detalii despre soluțiile noastre puteti găsi AICI.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.