sau cum puterea transformatoare a digitalizării poate să ne facă mai sănătoși
În zilele nostre, suntem martorii unei revoluții fără precedent în istoria umanității: revoluția digitală. Aceasta va remodela toate aspectele vieții umane, iar un domeniu puternic și profund afectat va fi, tot mai mult, cel al asistenței medicale.
Integrarea noilor tehnologii digitale și folosirea lor în sectorul îngrijirii sănătății va aduce multe schimbări importante referitoare la modul în care se stabilesc diagnosticele medicale, sau în care facem tratamentul și îngrijirea pacienților.
Există progrese remarcabile și un potențial enorm al digitalizării în domeniul sănătății. Putem încerca o evaluare a modului în care noile inovații tehnologice au posibilitatea de a îmbunătăți sănătatea umană și de a modela viitorul medicinei.
Transformarea digitală a dosarelor medicale
Au trecut vremurile înregistrărilor medicale pe hârtie; digitalizarea a deschis calea dosarelor medicale electronice (EHR). Odată cu implementarea sistemelor de evidență electronică, medicii și personalul din domeniu pot acum stoca, accesa și partaja informații relevante despre pacienți fără greșeli și în deplină siguranță, reducând timpul comunicării acestor date aproape la 0.
Transformarea digitală a acestui domeniu s-a dovedit a fi o resursă extrem de importantă, deoarece le permite lucrătorilor din sănătate să acceseze rapid istoricul medical al pacienților, eventuale rezultate de laborator și orice alte date relevante, ajutând la stabilirea unor diagnostice precise și la luarea unor decizii de tratament mult mai bine informate.
În plus, mutarea dosarelor medicale pe suport digital va permite folosirea unor abordări centrate pe abundența datelor în practica medicală. Prin utilizarea unor seturi mari de date (big data), cercetătorii și profesioniștii din domeniul furnizării serviciilor medicale pot identifica modele și tendințe care altfel ar trece neobservate, datorită incapacității umane de a analiza seturi mari de date și de a observa tipare fine în seturile foarte mari de date.
Capacitatea sistemelor IA de a lucra cu informații multe permite detectarea precoce a bolilor, predicții cu grad mare de acuratețe asupra rezultatelor anumitor comportamente sau obiceiuri de sănătate și formularea unor planuri de tratament profund personalizate, adaptate nevoilor fiecărui individ în parte.
Tele-medicina si monitorizarea pacientului la distanță
Un alt aspect cu o capacitate profund transformatoare în domeniul sănătății este utilizarea sistemelor de tele-medicină. Prin videoconferințe pacienții pot beneficia acum de un consult cu medici specialiști fără a mai fi nevoie de deplasarea la cabinet, eliminând nevoia vizitelor personale. Această nouă tehnologie va permite accesul persoanelor care se confruntă cu impedimente geografice sau logistice (cum sunt persoanele cu dizabilități fizice) la unele servicii de asistență medicală.
În plus, tele-medicina este benefică pentru comunitățile din mediul rural, acolo unde unitățile medicale pot lipsi sau pot avea un program de lucru redus. Folosind consulturile la distanță, pacienții pot primi îngrijiri de calitate chiar și în anumite condiții nefavorabile sau atunci când situația pur și simplu nu impune prezența lor fizică în cabinet.
În acest fel se reduc cheltuielile, se reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate și presiunea asupra mediului înconjurător. Aceste practici nu îmbunătățesc doar accesul la serviciile medicale, dar le și permit entităților furnizoare de servicii medicale să ajungă la populațiile defavorizate atunci când nu sunt necesare intervenții de urgență, rezolvând unele dezavantaje comun întâlnite în domeniul sănătății.
Tot din familia sistemelor de tele-medicină, era digitală ne-a pus la dispoziție sistemele de monitorizare la distanță a pacienților (MDP). Aceste dispozitive utilizează senzori pentru a colecta date referitoare la funcționarea corpului uman în timp real: ritmul cardiac, tensiunea arterială, tiparele de somn, activitatea fizică și multe alte detalii pe care altfel medicii curanți nu le-ar fi putut avea la dispoziție fără experimente sau monitorizare în condiții de laborator.
Monitorizarea neîncetată prin sistemele utilizate la distanță le permite medicilor să evalueze îndeaproape și continuu sănătatea pacienților, să identifice potențiale probleme înainte ca acestea să se manifeste și să se transforme în amenințări mai grave. MDP le permite oamenilor să participe în mod activ la îngrijirea medicală a propriei lor persoane, prin responsabilizare și promovarea unui sentiment de control și gestionare a propriei stări de bine.
Inteligența artificială în domeniul sănătății
Unul dintre cele mai promițătoare domenii digitale ale îngrijirii sănătății umane este integrarea tehnologiilor de tip AI. Această integrare promite să transforme total unele aspecte ale domeniului asistenței medicale, de la diagnostic la cercetarea farmaceutică și nu numai.
Algoritmii de tip deep-learning pot analiza imagini medicale cu o acuratețe neegalată în domeniu, superioară celei umane, ajutând la detectarea anumitor boli cum ar fi cancerul în stadiile sale incipiente. Depistarea precoce îmbunătățește semnificativ șansele de succes ale tratamentelor.
Mai mult, algoritmii AI pot procesa cantități mari de date, scoțând la lumină perspective altfel ascunse și ajutând la luarea deciziilor clinice. Prin utilizarea analizei predictive, inteligența artificială poate prognoza anumite rezultate ale pacienților, poate identifica persoanele cu grad de risc mai ridicat și poate ajuta în stabilirea unor intervenții preventive.
Această abordare bazată pe abundența datelor are potențialul de a îmbunătăți masiv îngrijirea pacienților și de a optimiza alocarea resurselor în sistemele de sănătate.
Provocări
Revoluția digitală oferă oportunități imense, dar este absolut esențial să cunoaștem și să abordăm și eventualele sau certele provocări pe care ne așteptăm ca aceasta să ni le aducă. Confidențialitatea și securitatea datelor rămân în prim-planul preocupărilor noastre, deoarece stocăm digital o cantitate tot mai mare de informații sensibile privind sănătatea și astfel crește riscul de pierdere sau furt al datelor.
Este necesar ca organizațiile din domeniul sănătății să acorde prioritate maximă tuturor măsurilor de securitate cibernetică necesare pentru protecția și confidențialitatea datelor pacienților și pentru a menține încrederea în sistem. Cu cât procesatorii de date sunt mai mari și au mai mulți pacienți, cu atât este mai crescut riscul ca bazele de date pe care le dețin să fie atacate, deoarece sunt mai valoroase.
Decalajul digital este un alt factor ce trebuie abordat pentru a ne asigura că accesul la tehnologiile medicale nou apărute este unul echitabil. Nu toți oamenii au acces la internet de mare viteză sau chiar alfabetizarea digitală de care au nevoie pentru a se implica eficient în utilizarea acestor instrumente.
Reducerea decalajului digital necesită eforturi de colaborare între guverne, furnizorii de servicii și asistență medicală și furnizorii de tehnologie. Doar așa ne putem asigura că persoanele sau grupurile marginalizate nu sunt lăsate în urmă.
Capacitatea de transformare în domeniul sănătății nu mai poate fi contestată de nimeni. Tehnologiile digitale au schimbat total modul în care abordăm furnizarea serviciilor medicale, dar este important să nu lăsăm acest domeniu care ar trebui să fie unul profund empatic, moral și etic să fie excesiv robotizat.
Este important să transformăm acele detalii care pot aduce un beneficiu sănătății (cum este activitatea de diagnoză) și să le păstrăm pe acelea care nu pot fi înlocuite de roboți, cum ar fi interacțiunea, intuiția și încrederea umană.
De exemplu, cabinetele medicale pot acum, folosind automatizarea sau semi-automatizarea, să reducă total încărcătura de muncă administrativă a medicilor. Aceștia vor avea de acum mult mai mult timp pentru relația directă cu pacienții și pentru mai multe consultații zilnice. Acesta este un lucru benefic, dar o exagerare a robotizării serviciilor medicale prin eliminarea totală a factorului uman ar fi, cel mai probabil, nefastă.
Potențialul de îmbunătățire a rezultatelor și de optimizare a sistemelor de asistență medicală este greu de estimat în realitate. Pe măsură ce ne adâncim tot mai mult în era digitală, este absolut necesar să evaluăm provocările și problemele etice care vor apărea, asigurându-ne că tehnologia rămâne doar un instrument benefic pacienților și medicilor și că nu există riscul unei deturnări a practicii medicale sau riscul folosirii datelor medicale la scară largă pentru a transforma negativ starea de sănătate a oamenilor.
Valorificând potențialul digitalizării vom deschide calea către un sistem medical mai eficient, și mai inclusiv, fără a elimina factorul uman și experiența relațiilor interumane din sistem.
Dacă deții un cabinet medical, poți vorbi cu unul dintre specialiștii noștri pentru o prezentare a modurilor în care putem, prin digitalizare, să îmbunătățim eficiența activităților medicale de zi cu zi, fără a afecta relația benefică medic-pacient.
Astfel, împreună cu personalul angajat în clinică, veți reduce masiv timpul alocat activităților administrative și veți avea mai mult timp pentru lucruri importante, cum ar fi îmbunătățirea relației cu pacienții sau adăugarea mai multor consultații zilnice.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
S.O.F.T. - Susținem Ocuparea Prin Formare Tehnologică
Contract POCU/860/3/12/142579, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.
https://www.prpchannel.com/ro/lintelligenza-artificiale-nella-sanita-stato-attuale-rischi-ed-aspetti-etici-prospettive-future/
Opiniile exprimate aici nu reprezintă neapărat poziția Uniunii Europene, statelor membre sau a Guvernului României.