fbpx

Noutăți

Ce este maturitatea digitală

Ce este maturitatea digitală


Maturitatea digitală este capacitatea unei organizații de a răspunde în timp util la schimbările cu ritm amețitor ale peisajului digital actual.

Este necesar că adaptarea la noile tehnologii să nu fie doar una formală în care utilizăm anumite inovații revoluționare din domeniul tehnologic doar pentru că sunt importante, ne fac să arătăm bine, sau pentru că trebuie să le achiziționăm.

Maturitatea digitală presupune o integrare organică, eficientă a tehnologiilor, astfel încât aceasta să conducă la o creștere a cifrei de afaceri, să creeze valoare. Ea solicită investiții în instrumentele și resursele umane cel mai bine adaptate la utilizarea noilor tehnologii.

Potrivit unui sondaj KPMG asupra directorilor de producție, aproape două treimi spun că agilitatea este noua monedă a afacerilor.

Dacă suntem prea lenți, vom fi falimentați.

 

Totuși, 33% dintre aceștia spun că în activitatea lor se luptă să țină pasul cu inovația tehnologică.

Aproape 80% dintre companiile din lume sunt în transformare digitală chiar acum, însă 90% dintre ele se confruntă cu obstacole severe în drumul lor de transformare digitală.

Mai exact, 78% dintre companiile care au încercat transformarea digitală nu au reușit să-și atingă obiectivul, iar 73% nu au putut să creeze deloc plusvaloare pentru afacere!

 

De ce?


Motivele sunt diverse și complicate. Ele încep de la neantrenarea echipei de management în proces, trec la elemente precum rezistența la schimbare și ajung și la provocările de natură tehnologică pe care le cunoaștem cu toții (dificultăți în implementare, imposibilitatea integrării soluțiilor noi cu sistemele vechi, supraevaluarea capacităților noilor tehnologii de către cei care le vând etc).

Deși toate lucrurile pe care le-am enumerat mai sus sunt reale, eficiența scăzută a transformărilor digitale se datorează cel mai mult faptului că firmele tind să piardă din vedere, pe parcursul demersului de digitalizare, scopul final al demersului: clientul!

Majoritatea inițiativelor de transformare digitală eșuează pentru că nu încep de la nevoile, dorințele și capriciile CLIENȚILOR.

Firmele mature digital au oferte, procese, marketing, adaptabilitate, viziune și cultură superioare.

Companiile care rămân concentrate pe așteptările, preferințele și comportamentul de cumpărare al clienților trec, în mod invariabil, prin digitalizări de succes, iar rezultatele finale sunt remarcabile.

 

 

Cercetările McKinsey arată că cele mai bune 10% dintre întreprinderile digitalizate câștigă până la 80% din veniturile digitale ale industriilor lor!

Un alt motiv important pentru derularea unui program de transformare digitală lipsit de utilitate este că antreprenorii își încep digitalizarea fără o analiză prealabilă a situației și fără să știe unde se află pe curba maturității digitale.

Un sondaj recent Deloitte arată o corelație clară între nivelul de maturitate digitală a unei companii și performanțele financiare obținute în urma unui proiect de transformare digitală. Acest studiu utilizează în analiză șapte elemente decisive pentru a nivelul de maturitate digitală al unei companii:

  • O infrastructură digitală flexibilă și sigură
  • Capacitatea de management eficient al datelor
  • Conexiunea la rețele de talente familiarizate cu tehnologiile digitale
  • Implicarea în ecosistemele digitale
  • Fluxuri de lucru inteligente
  • O experiență a clienților administrată unitar
  • Capacitatea de adaptare și schimbare a modelului de afaceri


Organizațiile mature din punct de vedere digital au mai multe șanse să-și depășească în mod semnificativ concurența cu niveluri mai scăzute de maturitate digitală în industrie, atunci când se iau în considerare anumite date financiare importante.

Un exemplu: companiile cu maturitate digitală realizează o creștere de trei ori mai mare a veniturilor în raport cu firmele concurente, mai puțin mature digital.


Cum se explică aceste realități?

Maturitatea digitală măsoară cât de pregătită este o organizație să înțeleagă și să se adapteze în mod constant la cerințele în continuă schimbare ale clienților. Firmele care au un nivel de maturitate digitală mai ridicat obțin rezultate financiare mai bune pentru că digitalizarea este un proces care odată implementat corect și eficient generează continuu plusvaloare.

 

Cum se măsoară maturitatea digitală?


Studiul și evaluarea ar trebui să fie, pentru oricine, primii pași în transformarea digitală a proceselor de afaceri. Dacă știi unde te afli, este mai ușor să îți dai seama unde trebuie să ajungi și, mai ales, cât timp va dura până să ajungi la destinație și care sunt eforturile pe care trebuie să le faci pentru a ajunge acolo.

 

Iată întrebările la care trebuie să răspundeți pentru a măsura corect maturitatea digitală:

 

  • Avem o direcție strategică clară, viziune și obiective?
  • Unde suntem în călătoria noastră de descoperire digitală?
  • Avem acceptare și entuziasm pentru digitalizare în întreaga organizație?
  • Ce forțe exterioare impun transformarea digitală în organizația noastră? (ex: concurența, cerințele clienților, legislația nouă, tehnologii noi disruptive etc)
  • Ce tendințe emergente au potențialul de a ne afecta?
  • În comparație cu piața, suntem printre lideri, mediocri, sau la nivelul de jos?
  • Cât de consistentă este experiența noastră digitală pe diferite canale?
  • Cum ne vom transforma digital?
  • Cum vom măsura succesul inițiativelor noastre?

 

Boston Consulting Group (BCG), în parteneriat cu IDMA Singapore, a dezvoltat un cadru pentru a ajuta companiile să efectueze o evaluare a capacităților digitale actuale și nivelului de maturitate digitală.

 

Digital Acceleration Index (DAI) le permite companiilor să-și evalueze punctele forte și punctele slabe ale nivelului de digitalizare pentru a determina cât de mature sunt din punct de vedere digital în comparație cu concurenții lor.

DAI evaluează maturitatea digitală a unei companii în șase blocuri fundamentale:

 

1. Strategia de afaceri este susținută de soluții digitale

Se evaluează viziunea, prioritățile, scopurile, ambițiile și planificarea dezvoltării digitale pentru companie.

 

2. Miezul operațiunilor cotidiene este digitalizat

 Se măsoară nivelul de digitalizare pe fluxul operațiunilor curente, de la ofertare până la procesare comenzi și serviciile de suport

 

3. Creșterea digitală

 Există deschiderea spre dezvoltarea sau utilizarea de noi produse și servicii digitale?

 

4. Schimbarea sistemelor de lucru

 Evaluarea culturii digitale a companiei: politicile de management și dezvoltare a resurselor umane sunt orientate spre creșterea digitală?

 

5. Date și tehnologii

 Există sisteme digitale de management al datelor? De la platforme digitale de management al datelor până la sisteme de inteligență artificială, sisteme avansate de securitate cibernetică și IoT, o companie se poate plasa oriunde în acest spectru de maturitate digitală.

 

6. Integrarea în ecosistemul digital

 Cum se administrează parteneriatele în domeniul digital și cum se creează valoare prin intermediul acestora?

 

Baza de date DAI adună informații despre nivelurile de maturitate digitală de la mai mult de 8.000 de companii folosind peste 1.500 de variabile.

 

Niveluri de maturitate digitală:

 

  • Maturitate crescută: organizațiile care obțin scoruri în primele 25%

 

  • Maturitate medie: organizații la mijloc: 54%

 

  • Maturitate scăzută: organizații aflate în ultimele 21% din tehnologiile digitale

Resurse:

https://digitalleadership.com/blog/digital-maturity/

 

 

Opiniile exprimate aici nu reprezintă neapărat poziția Uniunii Europene, statelor membre sau a Guvernului României.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
S.O.F.T. - Susținem Ocuparea Prin Formare Tehnologică
Contract POCU/860/3/12/142579, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.