Noutăți

Importanța strategiei de digitalizare pentru accesarea fondurilor nerambursabile pentru UAT-uri

Importanța strategiei de digitalizare pentru accesarea fondurilor nerambursabile pentru UAT-uri

Cu siguranță ultima perioada ne-a demonstrat nu doar puterea digitalizarii pentru apropierea de cetățeni și eficientizarea activității, cât și necesitatea digitalizării ca și metoda de a asigura reziliența în fața unor riscuri externe. 

 

“Față de perioadele trecute, noi cei de la Holisun, una din cele mai vechi companii din Europa Centrală și de Est, specializate în Cercetare și Dezvoltare IT suntem încântați să vă anunțăm că veți dispune în sfârșit de linii de finanțare special destinate evoluției către conceptul de sat inteligent sau oras inteligent, cu beneficiile aferente, așa cum puteți vedea în studiile realizate de cercetătorii Holisun. Este însă de o importanță crucială crearea din timp al unei strategiei de digitalizare coerente care să vă asigure un avantaj în accesarea fondurilor nerambursabile și mai mult, sa asigure că investițiile bugetate vor aduce plus valoare în cadrul comunității pe care o reprezentați. În acest sens, salut parteneriatul cu As. Smart City și As. Intellisoft pentru dezvoltarea strategiilor de digitalizare pentru comunele din România!’ Prof. Univ. Dr. ing. Habil. Oliviu Matei, Fondator Holisun

De unde și pentru ce vor veni finanțările pentru digitalizare?

Prin PNRR,  PNDL 3 cât și alte surse de fonduri nerambursabile sunt și se vor deschide în continuare linii de finanțare pentru digitalizarea comunelor, cu scopul de a:

 • Crește calitatea serviciilor publice și reducere interacțiunea fizică între cetățeni și angajații primăriei în contextul pandemic actual;
 • Oferirea de servicii rapide și de calitate cetățenilor, atât cei rezidenți în localitate, cât și celor din diaspora;
 • Eliminarea riscurilor de pierdere sau distrugere a documentelor prin implementarea proceselor de arhivare electronică;
 • Digitalizarea cartografică a obiectivelor de interes strategic (infrastructură de transport și acces, utilități, bunuri imobiliare și teritoriale)
 • Crearea de rețele inteligente de utilități și servicii publice (iluminat, sistem de management inteligent al apei, conductelor de gaz, managementul deșeurilor, etc)
 • Alfabetizarea digitală a angajaților (cursuri de formare pentru îmbunătățirea proceselor digitale);

 

Ce putem face pentru dvs. pentru a va ajuta în accesarea finanțărilor nerambursabile?

 1. Crearea strategiei de digitalizare pe conceptul satului inteligent (Smart Village) si orasului inteligent (Smart City).

Importanța unei strategii de digitalizare reprezintă deja un criteriu clar de departajare pentru accesarea fondurilor nerambursabile, după cum se vede în apelul pilot DigiRural prin care, pentru accesarea celor 400 mii euro 100% nerambursabili pe comune, se oferă un punctaj de 10 puncte (din 100) pentru comunele care dispun de o strategie de digitalizare, înainte de depunerea proiectului. Astfel, existența strategiei de digitalizare maximizează șansele de obținere a finanțării prin realizarea unui punctaj superior în cadrul acestui apel și pentru altele care urmează.

Obiectivul general al apelului DigiRural este acela de a identifica comunele cele mai potrivite din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest pentru viitoarele apeluri din cadrul Programului Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027, Prioritatea 2 - O regiune cu localități smart, Obiectivul Specific a (îi) - Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice. Același lucru ne așteptăm să se întâmple și cu fondurile de digitalize destinate orașelor.

 

Obiectivele strategiei de digitalizare dezvoltare de Holisun

 1. Îmbunătățirea serviciilor publice
 2. Creșterea eficienței administrative
 3. Centrarea pe cetățean
 4. Maximizarea potențialului economic
 5. Accesarea fondurilor nerambursabil cu accent pe transformare digitală

b. Crearea documentației și depunerea actelor necesare pentru obținerea finanțării în cadrul proiectelor de digitalizare.

Fie că discutăm de DigiRural sau alte apeluri pentru digitalizare, existența unei strategii în acest sens va reprezenta un criteriu important de selecție pentru orice finanțator. În acest sens, pe lângă crearea strategiei de digitalizare dorim să vă asigurăm în cadrul unui pachet de digitalizare complet, consultanță în crearea și depunerea documentației de finanțare.

Pentru mai multe detalii despre crearea stategiei de digitalizare și accesarea fondurilor europeme destinate digitalizarii, va rugăm să luați legătură cu Serviciul Autorități Publice, prin completatea chestionarului de contact de aici.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.