Tot ce trebuie să știi, ca să înțelegi avantajele acestor sisteme digitale avansate
Ce este un ERP?
Un sistem de planificare a resurselor întreprinderii (ERP) se referă la acel tip de software pe care organizațiile îl folosesc pentru a gestiona activitățile zilnice de afaceri, cum ar fi contabilitatea, achizițiile, managementul proiectelor, managementul riscului și conformitatea și operațiunile lanțului de aprovizionare. O suită ERP completă include, de asemenea, managementul performanței întreprinderii, software care ajută la planificarea, bugetarea, prezicerea și raportarea rezultatelor financiare ale unei organizații.
Sistemele ERP leagă o multitudine de procese de afaceri și permit fluxul de date între acestea. Prin colectarea datelor tranzacționale comune ale unei organizații, sistemele ERP elimină duplicarea și asigură integritatea datelor bazându-se pe o singură sursă.
Astăzi, sistemele ERP sunt esențiale pentru gestionarea a mii de afaceri de toate dimensiunile și în toate industriile. Pentru aceste companii, ERP-ul este indispensabil ca electricitatea care ține luminile aprinse.
Cum pot aceste soluții să gestioneze activitățile zilnice ale organizațiilor, cum ar fi contabilitatea, finanțele, achizițiile, managementul proiectelor, lanțul de aprovizionare și producția?
Sistemele de planificare a resurselor întreprinderii sunt platforme complete, integrate, fie în companie, fie în cloud, care gestionează toate aspectele unei afaceri bazate pe producție sau distribuție. În plus, sistemele ERP susțin toate aspectele contabilității de bază în managementul financiar, resurse umane, managementul lanțului de aprovizionare și producție asigurând, în același timp, transparența întregului proces de afaceri și posibilitatea urmăririi tuturor aspectelor legate de producție, logistică și financiar.
Sistemele și software-ul ERP acceptă mai multe funcții în cadrul întreprinderii, întreprinderilor mijlocii sau mici, inclusiv personalizări.
Ce este un CRM?
Sistemele de management al relațiilor cu clienții (CRM) sunt tehnologii ce permit gestionarea tuturor relațiilor și interacțiunilor companiei cu clienții și cu potențialii clienți. Scopul acestora este foarte simplu: acela de a îmbunătăți relațiile cu clienții finali. Un sistem CRM ajută companiile să rămână conectate cu prospecții, să eficientizeze procesele și să îmbunătățească profitabilitatea.
Când oamenii vorbesc despre CRM, de obicei se referă la un sistem CRM, un instrument care ajută la gestionarea contactelor, managementul vânzărilor, productivitatea personalului de vânzări și multe altele. Instrumentele CRM pot fi acum utilizate pentru a gestiona relațiile cu clienții pe întregul ciclu de viață al relației cu aceștia, cuprinzând prospectarea pieței, marketing, vânzări, comerț digital, revânzare și interacțiuni cu serviciul clienți.
O soluție CRM îți permite să te concentrezi asupra relațiilor firmei cu oamenii sau companiile cu care ai intrat într-o relație de afaceri - clienți, utilizatori de servicii, colegi sau furnizori.
Cum lucrează împreună aceste două tipuri de sisteme și care sunt avantajele integrării lor?
Sistemele ERP și CRM sunt două componente software esențiale pentru eficiența solicitată de mediul de afaceri în zilele noastre. Așa cum am arătat mai sus, sistemele ERP ajută la gestionarea funcțiilor de bază, în timp ce sistemele CRM ajută la gestionarea relației cu clienții și cu potențialii clienți.
Cum funcționează aceste sisteme armonios atunci când sunt asociate? Au același obiectiv general. Ele ajută organizațiile să își îmbunătățească transparența și să-și crească veniturile prin îmbunătățirea proceselor.
Bineînțeles, pentru armonizarea funcționării în tandem a două sisteme diferite, vei avea nevoie și de integrarea lor, proces pe care o echipă de specialiști în domeniu îl poate duce la capăt cu succes.
Când aceste două sisteme lucrează împreună, creează un parteneriat puternic care va ajuta companiile să-și atingă obiectivele de creștere și stabilitate în piață.
Deci ai nevoie de ambele sisteme sau nu?
Atunci când funcționează împreună, aceste tipuri de sisteme își comunică date și informații ce pot fi folosite pentru a îmbunătăți fluxurile de lucru și mersul afacerii. Funcționarea ambelor sisteme împreună va reduce costurile, va îmbunătăți serviciile pentru clienți și va permite luarea unor decizii mai bune de la nivelul conducerii departamentelor sau directorului general/ asociaților.
Beneficiile integrării CRM-ERP
1. Reduce (sau elimină) munca de facturare manuală
Facturarea poate fi declanșată de departamentul de vânzări și poate porni automat fluxuri de lucru în ERP. Acest lucru elimină necesitatea introducerii de date duplicat și reduce șansele de apariție a erorilor.
2. Funcționează pe baza unei surse unice de date
Când se fac modificări în CRM sau ERP, o integrare asigură că modificările sunt actualizate automat în sistemele conectate. Astfel se elimină și introducerea obositoare și repetată a datelor în sistemele de gestiune informatică.
3. Timpii de răspuns pentru serviciile de asistență clienți sunt mult reduse
Integrarea permite accesul rapid la informații precum starea comenzii, istoricul comenzilor, istoricul facturilor unui anumit client etc.
4. Ai acces mai rapid la informații esențiale
Prin centralizarea conturilor și a contactelor a datelor despre comenzi, plăți, oferte sau stocuri poți vizualiza și face prognoze mai bune cu privire la date și evoluția afacerii și se pot gestiona mult mai ușor toate procesele de lucru.
5. Expedierea proceselor de ofertare și comandă.
Procesele de comandă, facturare și expediție a bunurilor ori serviciilor sunt mult accelerate. Activități care într-o afacere clasică puteau dura câteva zile, prin integrarea digitală pot fi comprimate și duse la bun sfârșit uneori în câteva minute.
6. Primești o perspectivă de 360 de grade asupra clienților
Integrarea datelor într-un tandem CRM-ERP îți permite să înțelegi perfect comportamentul clienților, fie că faci analize de tip statistic, fie că vrei studii de caz. Aceste soluții digitale îți pot furniza orice date despre comportamentul și tendințele clienților tăi din stadiul de prospect, până la cel de client recurent sau client migrat la concurență (după caz).
Astfel îți va fi mult mai ușor să stabilești politici eficiente pentru scăderea costurilor de achiziție a clienților și îmbunătățirea retenției.
Cum se face integrarea CRM-ERP?
Există câteva metode diferite de implementare a integrărilor CRM-ERP. Cea mai bună opțiune pentru fiecare afacere este dependentă de activitatea specifică și poate fi afectată de factori precum sistemele care le utilizați acum, buget și tipul de software utilizat (local, în cloud sau hibrid).
Având experiență în furnizarea de integrări pentru mulți clienți din diverse sectoare industriale, recomandăm abordarea platformelor de tip SaaS, deoarece sunt mult mai versatile decât soluțiile locale, au posibilitatea de intervenție rapidă în cazul în care sunt necesare lucrări de întreținere și permit mobilitate maximă.
Atunci când începem o integrare CRM - ERP, facem o întâlnire cu beneficiarul pentru a înțelege nevoile de afaceri ale acestuia și domeniile de activitate în care este neccesară integrarea.
Apoi dezvoltăm strategii de lucru pentru a ne asigura că integrarea creează o singură sursă de adevăr în CRM și datele nu se duplică.
Strategia de digitalizare trebuie să fie adaptată nevoilor specifice de afaceri ale companiei și urmează un proces punctual de dezvoltare. Scopul nostru este să punem la dispoziție strategii și instrumente care să permită succesul pe termen lung al acestor integrări. Oferim instruire și sprijin în timpul și după fiecare etapă, pentru a beneficia maxim de integrările CRM în particular și de procesul de digitalizare în general.
Puncte de date de integrare CRM-ERP
Unul dintre cele mai importante aspecte ale integrării CRM cu soluții de tip ERP este utilizarea punctelor de date care trebuie migrate între cele două platforme.
Punctele de date care urmează a fi sincronizate sunt, de obicei, discutate în timpul procesului de evaluare inițială (audit) și într-o strategie de digitalizare. Astfel, punctele comune de date privind integrările includ:
Informații despre produs
Informații despre clienți
Prețuri
Inventar și stocuri
Termene de plată
Informații de livrare
Dacă dorești o integrare CRM-ERP, este important să ai în vedere că există o serie de puncte de date comune care ar trebui gestionate cu atenție. De exemplu, informațiile despre clienți sunt partajate pe scară largă între cele două sisteme pentru a asigura acuratețea și activarea eficientă a serviciilor și proceselor de vânzări prin canalele de marketing.
În plus, prognoza cererii și procesele inteligente ale lanțului de aprovizionare implică adesea transferul de prețuri, date despre stocuri și informații de transport între sistemele ERP și CRM.
https://www.sixandflow.com/marketing-blog/how-erp-and-crm-systems-work-together
https://www.salesforce.com/crm/what-is-crm/
https://www.oracle.com/erp/what-is-erp/
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
S.O.F.T. - Susținem Ocuparea Prin Formare Tehnologică
Contract POCU/860/3/12/142579, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.
Opiniile exprimate aici nu reprezintă neapărat poziția Uniunii Europene, statelor membre sau a Guvernului României.