Noutăți

Percepția antreprenorilor români asupra avantajelor digitalizării

Percepția antreprenorilor români asupra avantajelor digitalizării

Datele pe care le vei citi în rândurile care urmează reprezintă rezultatul unui studiu realizat în 152 de IMM Românești, dintr-un variat număr de industrii.

În urma studiului am aflat că în aceste companii se cunosc avantajele pe care acestea le aduc și trendurile generale în digitalizare. Antreprenorii sunt foarte conștienți de beneficiile pe care le aduce digitalizarea, dar în ciuda acestui lucru, 64% dintre ei nu folosesc nici măcar un CRM, deși jumătate dintre aceste companii funcționează în domenii în care se interacționează cu foarte mulți clienți, în mod regulat.

Acest detaliu este destul de dezamăgitor, deoarece tot ceea ce este necesar pentru ca un sfert din rezultatele de business să cunoască o îmbunătățire extraordinară este ca un sistem digital bine implementat să preia fie și numai o parte din activitățile cotidiene.

Cu toate acestea, sesizăm și un trend pozitiv, deoarece gradul de conștientizare legat de revoluția digitală crește, și tot mai mulți antreprenori devin interesați de soluțiile digitale, sau cel puțin educați în acest sens.

Există mai multe moduri de a digitaliza o companie, în afara folosirii unui program de tip CRM. Activitățile pentru care se fac implementări de soluții digitale sunt facturarea, managementul de inventar, vânzările online, managementul clienților, scăderea costurilor, planificarea resurselor, proiecțiile financiare și toate sarcinile repetitive din companie.

Percepția antreprenorilor despre scopurile și beneficiile digitalizării în piața românească este încă la începuturile sale. Chiar și companiile care implementează soluții digitale pentru îmbunătățirea performanțelor organizaționale, tind să implementeze mai degrabă soluții care să aducă beneficii imediate, palpabile, lăsând la o parte acele soluții care ar putea aduce beneficii de anvergură pe termen lung: planificarea resurselor, eficiența de cost sau previziunile financiare.

Impactul digitalizării marketingului asupra profiturilor

Marketingul modern, în mare parte digitalizat, își caută acum clienții acolo unde sunt cel mai ușor de găsit. Acest lucru este posibil datorită digitalizării tuturor domeniilor de activitate, fenomen care a acaparat ultimele decenii.

Afacerile românești vor fi nevoite să se alinieze acestor tendințe, dacă vor să rămână competitive, deoarece marketingul și activitatea de relații cu clienții sunt două arii asupra cărora digitalizarea are un impact deosebit de puternic.

26% dintre companiile intervievate nu fac marketing online deloc, iar asta înseamnă că sursele de venit pe care aceste canale le-ar putea aduce sunt cu totul ignorate.

Aproape 54% dintre respondenții care folosesc marketingul online alocă un buget lunar de numai 100 de RON sau mai puțin pentru campaniile de promovare online și numai 30% dintre companii au bugete între 100 și 1000 RON.

Investițiile în SEO și SEM sunt esențiale pentru construirea de brand awarness și pentru atragerea de clienți noi, în special pentru companiile care intenționează să folosească, totuși, și canalele digitale de promovare. Canalele principale de promovare folosite de companiile românești, în acest caz, sunt Facebook Ads și Google Ads. LinkedIn este un canal ignorat, probabil datorită costurilor prohibitive de publicitate.

Deși sumele investite în promovarea online sunt mici în majoritatea cazurilor, companiile care au făcut acest pas, au semnalat o creștere a veniturilor între 10% și 25%, în 74% din cazuri! Iată cât de puternică și eficientă rămâne promovarea online.

Aceste canale trebuie, însă, abordate cu profesionalism și atenție, deoarece în numai 37% din cazuri veniturile obținute au fost mai mari decât sumele investite. Cel mai probabil campaniile profitabile sunt cu mult mai puține.

Toate aceste cifre dovedesc stadiul mai degrabă experimental în care mediul românesc de business se află raportat la abordarea canalelor de marketing online. Cu siguranță că aceste cifre se vor îmbunătăți, iar cei care vor face uz de puterea acestor unelte vor schimba total soarta și structura pieței.

Completează formularul de audit de digitalizare iar noi vom intra în legătură cu tine în cel mai scurt timp, pentru o analiză gratuită a afacerii tale și a posibilităților de digitalizare.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.