Transformarea digitală în 2022 – sinteza anului și predicții pentru viitor
Afacerile vor fi nevoite să-și întocmească un plan și o foaie de parcurs clară pentru implementarea de noi tehnologii care să le ajute să supraviețuiască și să prospere în perioada care urmează. Află mai multe din raportul digitalizării pe 2022.
La începutul lui 2022, multe regiuni încă erau în proces de adaptare la pandemia Covid-19, pandemie care încearcă să se instaleze într-un model de valuri repetitive și noi variante într-o acumulare pe termen lung.
La această situație s-a adăugat apoi conflictul ruso-ucrainean, ce a produs un alt șoc global, perturbând și mai mult lanțurile de aprovizionare și punând presiune ascendentă asupra prețurilor energiei. Pentru companii, după doi ani și jumătate aproape haotici, creșterea inflației și amenințarea recesiunii au adăugat și mai multe dificultăți.
Pandemia a determinat multe schimbări în relațiile dintre companii, clienți și angajați, în special un trend de mutare a activității spre online și telemuncă, mai degrabă decât în persoană, sau la sediu. Așa cum am anticipat, transformarea digitală și-a dovedit avantajele în timpul pandemiei deoarece întreprinderile mai mature digital au fost mult mai rezistente în fața evenimentelor disruptive care au cuprins lumea.
Cel mai probabil că aceste schimbări structurale determinate de pandemie vor deveni permanente: de exemplu, mulți angajați care s-au orientat către munca la distanță sau hibridă nu doresc să se întoarcă la vechiul sistem de lucru.
Așa că, indiferent de dificultățile socio-economice cu care s-ar putea confrunta în viitor, companiile vor fi nevoite să-și stabilească un plan de transformare digitală bine pus la punct pentru a se adapta la noile condiții.
Ca cel mai elocvent exemplu: atunci când au făcut transformarea digitală „de urgență”, managerii de afaceri s-au grăbit să-și echipeze angajații cu laptopuri noi și alte dispozitive și să-i instruiască pentru utilizarea programelor și instrumentelor de telemuncă pentru a-și putea continua activitatea în lockdown.
Însă pentru a putea rămâne competitive, organizațiile vor fi nevoite să examineze modul în care programul de lucru al angajaților poate fi regândit, modificat și adaptat pentru creșterea flexibilității și a productivității în viitor. Un lucru e sigur: companiile care deja trecuseră prin acest proces înainte de pandemie sunt acum într-o poziție financiară și de piață mult mai bună!
Transformarea digitală de succes necesită nu doar studierea capabilităților noilor tehnologii, ci și a cerințelor mereu în schimbare ale clienților și angajaților, dar și a direcției pieței. Deciziile corecte cu privire la investițiile în tehnologie sunt hotărâtoare în acest sens.
Predicții la nivel global pentru transformarea digitală în 2023 și mai departe
1. Investițiile directe în transformarea digitală se vor accelera crescând cu 16,5% anual, ajungând la o cotă de 55% din toate investițiile în TIC până la sfârșitul anului 2024, la nivel global.
„În urmă cu doi ani, 73% din companii nu aveau o foaie de parcurs digitală: indiferent de abordarea lor asupra strategiei, nu aveau un plan care să spună Cum ajungem de unde suntem astăzi până unde vrem să fim în viitor? Acum vedem că 50% dintre organizații au fie o foaie de parcurs în care planul digital reflectă planul de afaceri sau planul digital este planul de afaceri. Aceasta este o creștere dramatică”, (Shawn Fitzgerald, director de cercetare, strategii de transformare digitală la nivel mondial, la IDC).
2. Până în 2023, 90% dintre organizațiile din întreaga lume vor acorda prioritate investițiilor în instrumente digitale pentru a-și îmbunătăți spațiile fizice și activele folosind soluții digitale.
3. Până în 2025, 60% dintre organizații vor fi capabile să valorifice momentele disruptive prin automatizarea la nivel de întreprindere și ecosistem, bazându-se pe soluții și platforme ușor de integrat și utilizat, fără un necesar de cunoștințe de programare.
4. Folosind instrumente de lucru cu cod redus sau fără cod și capacitatea augmentată de utilizare a datelor, o mare parte a angajaților din aproximativ 60% din întreprinderi vor susține transformarea și vor încorpora reziliența digitală în rolurile lor până în 2024.
5. Până în 2025, companiile cu structuri de conducere interfuncționale, se vor bucura de rate mai rapide de inovare, câștiguri mai mari, cote de piață și de eficiențe operaționale mai mari decât concurența lor.
Predicțiile și analiza digitală a celor de la IDC oferă un cadru excelent pentru a gândi cum se va dezvolta transformarea digitală și unde este probabil să se ajungă.
Domeniile digitalizării care au fost dezvoltate cel mai intens în 2022 sunt Programele analitice, Inteligența Artificială, sistemele de învățare automată (Machine Learning), RPA (Robot Process Automation), instrumente low-code/ fără cod și de utilizare a datelor, instrumente native cloud / multi-cloud și XaaS, securitate cibernetică și confidențialitate, telemuncă și muncă hibridă, automatizare și hiperautomatizare.
Câteva explicații despre fiecare dintre acestea:
Analiticele, IA, sistemele de învățare automată și RPA
Companiile sunt încărcate de date, atât structurate cât și nestructurate, iar o componentă cheie a transformării digitale este găsirea modalităților de a debloca valoarea potențială a acestor informații, de preferință în timp util.
„Analitica” este un termen umbrelă care acoperă procesarea datelor de business folosind algoritmi pentru a identificarea modelelor și a elucidarea proceselor care stau la baza funcționării organizațiilor, cu scopul de a îmbunătăți performanțele acestora. Atunci când seturile de date sunt folosite pentru a antrena algoritmi pentru a automatiza diverse operațiuni și atunci când sunt prezentate cu informații similare, se numește inteligență artificială (AI) - sau, pentru a evita confuzia cu inteligența umană reală, învățare automată (ML).
RPA (automatizarea proceselor prin robotizare) reprezintă punerea în practică a cunoștințelor și datelor obținute în urma analizei, AI și ML anumitor procese de afaceri care anterior necesitau acțiune umană.
Evoluția acestor sisteme va continua în 2023 și mai departe deoarece aduce beneficii masive companiilor care le pun în aplicare.
Instrumente low-code/ fără cod și de utilizare a datelor
Chiar dacă întreprinderile au acces la date abundente și echipe de analiști și dezvoltatori pentru a eficientiza procesele de bază, adesea se luptă să satisfacă cererea internă de aplicații și servicii inovatoare – cea care, în multe privințe, este motorul transformării digitale reale.
Aici intervin instrumentele low-code și fără cod, deoarece permit și companiilor care nu au un departament de dezvoltare IT să construiască aplicații folosind blocuri de construcție comune și interfețe grafice simple.
O cerință cheie pentru dezvoltarea cu succes a codurilor reduse este accesul controlat la API-uri și date bine gestionate, pe care firma de analiză Gartner o descrie ca o „integrare flexibilă și rezistentă a surselor de date între platforme și utilizatori de afaceri. oferind datele disponibile oriunde este nevoie, indiferent unde se află datele”.
Potrivit Gartner, 70% dintre aplicațiile noi dezvoltate de organizații vor folosi tehnologii low-code sau fără cod până în 2025, față de mai puțin de 25% în 2020!
Instrumentele native cloud / multi-cloud și XaaS
Migrațiile timpurii în cloud au folosit o abordare „lift-and-shift”, regăzduind încărcăturile de lucru locale în infrastructura cloud cu modificări minime la nivel de aplicație. Cu toate acestea, o transformare digitală mai profundă este posibilă dacă aplicațiile sunt reconstruite sau dezvoltate de la zero pentru a fi native din cloud, utilizând containere, microservicii, API-uri REST și alte tehnologii care pot oferi flexibilitate, scalabilitate și rezistență îmbunătățite. Potrivit aceluiași raport Gartner, se estimează că peste 95% din noile sarcini digitale vor fi implementate pe platforme cloud-native până în 2025, față de 30% în prezent.
Majoritatea organizațiilor - 89% în Raportul Flexera Star of the Cloud - folosesc mai mulți furnizori de cloud, din diverse motive, inclusiv acces la anumite servicii, evitarea blocării furnizorilor, conformitatea și prevenția întreruperilor. Cu toate acestea, adoptarea multi-cloud vine sub mai multe forme: în sondaj, doar 25% dintre organizații au raportat că au folosit „plasare inteligentă a sarcinii de lucru”, comparativ cu 45% care au avut „aplicații izolate pe diferite servicii cloud” și 44% care au folosit „DR/Failover” între diferiți provideri de servicii cloud.
Depășind pilonii tradiționali ai modelului „ca serviciu” în cloud (infrastructură [IaaS], platformă [PaaS] și software [SaaS]), XaaS sau „totul ca serviciu” s-a extins pentru a include stocarea datelor, retenția acestora, funcții de securitate, comunicații unificate și video, printre altele. Pe măsură ce barierele în calea adoptării cloudului - securitatea, lipsa resurselor și a expertizei, gestionarea cheltuielilor în cloud, de exemplu - continuă să se diminueze, această listă nu poate decât să devină tot mai lungă.
Securitatea online și protecția datelor
Securitatea cibernetică și protecția vieții private sunt strâns legate și devin probleme tot mai importante din perspectiva transformării digitale.
După cum am observat, companiile și celelalte organizații procesează și stochează în mod obișnuit cantități enorme de date, inclusiv informații personale despre clienții lor: nume, adrese, detalii bancare și carduri de credit, istoricul achizițiilor și multe altele.
Aceste date permit companiilor să creeze experiențe personalizate ce aduc plusvaloare și un avantaj competitiv afacerii. Cu toate acestea, clienții trebuie să fie siguri că pot avea încredere în companii pentru procesarea acestor date sensibile - iar parada nesfârșită a încălcărilor demonstrează în mod clar că acest deziderat este, în prezent, destul de îndepărtat.
Tot mai multe procese de afaceri sunt digitalizate și migrate în cloud, iar organizațiile devin din ce în ce mai dispersate din punct de vedere fizic. Toate acestea cresc suprafața de atac a factorilor negativi din mediul online și, prin urmare, probabilitatea unor încălcări de securitate.
Pe măsură ce companiile își implementează strategiile de transformare digitală, noile tehnologii folosite vor trebui să fie implicit sigure și să adere la un model de încredere zero.
Telemunca și munca hibridă
Trecerea de urgență la lucrul la distanță pentru mulți angajați în timpul lock-downurilor s-a transformat acum în adoptarea pe scară largă și probabil permanentă a unui model hibrid în care lucrătorii își împart timpul în mod flexibil între casă și birou.
Ne aflăm într-o fază în care organizațiile stabilesc cu exactitate care implementare a acestui model hibrid funcționează cel mai bine pentru ele. Unele companii s-ar putea apropia de practicile tradiționale de lucru mai mult decât altele, în funcție de sectorul pe care îl ocupă.
Transformarea digitală în era muncii hibride se va concentra pe crearea și deservirea „întreprinderilor distribuite” cu un amestec de angajați de la birou și de acasă. Până la începutul lui 2023, conform Gartner, 75% dintre organizațiile care exploatează beneficiile distribuirii forței de muncă își vor crește veniturile cu 25% mai rapid decât concurența.
Automatizarea și hiperautomatizarea
Automatizarea unei game largi de procese de afaceri a fost un punct cheie pentru eforturile de transformare digitală în 2022 și va rămâne astfel și în viitor.
De la eliminarea sarcinilor ușoare din listele de activități umane până la crearea de arhitecturi IT ce pot fi asociate, bazate pe evenimente, procesele de automatizare vor evolua în mod universal.
Fluxurile de lucru din a doua categorie, care vor folosi din ce în ce mai mult codul redus și tehnologiile AI / ML, merg pe strategia „hiper-automatizării”, pe care Gartner o descrie drept „o abordare disciplinată, condusă de afaceri, pe care organizațiile o folosesc pentru a identifica rapid, verifica și automatiza cât mai multe procese de business și IT”.
„Cercetarea Gartner arată că echipele de hiper-automatizare cu cele mai bune performanțe se concentrează pe trei priorități cheie: îmbunătățirea calității muncii, accelerarea proceselor de afaceri și creșterea agilității în luarea deciziilor”, potrivit vicepreședintelui de cercetare Gartner, David Groombridge.
Sursa: