fbpx

Noutăți

Satele inteligente din România si bune practici de la Ciugud!

Satele inteligente din România si bune practici de la Ciugud!

Conceptul de sat inteligent este unul relativ recent, primele astfel de demersuri datând din perioada 2014 – 2017. În Europa, transformarea digitală a zonelor rurale s-a demarat în 2016, prin Declarația Cork 2.0.

Satele inteligente nu au o definiție legală îın legislatția națională sau UE, dar sunt satele care de obicei se remarcă în peisajul rural prin conștientizarea problemelor rurale și deschiderea către adoptarea de soluții inovatoare pentru remedierea lor. Aici există o atitudine pozitivă față de digitalizare și dorința de adoptare a inovațiilor digitale. Oamenii din aceste comunități dețin abilități digitale, tehnice, organizaționale sau de comunicare, contrastând cu acele comunități rurale ”tradiționale”, care de multe ori sunt reticente față de inovare.

Conducătorii schimbării digitale într-un sat sunt cei care care promovează o agendă a transformării digitale. De asemenea și cei care operează și gestionează transformarea digitală în fiecare etapă a procesului de cele mai multe ori sunt angajati ai primăriei sau cetățeni entuziaști ai digitalizării.

În România, de cele mai multe ori, primarul este cel care promovează transformarea digitală la sat, nu neapărat prin cunoștințe specifice sau expertiză în domeniu, ci prin promovarea unei agende politice ce implică îmbunătățirea tuturor aspectelor legate de funcționarea instituțiilor locale și de calitatea vieții locuitorilor. Uniunea Europeană și Statul Român sprijină această inițiativă prin acordarea de finanțări și granturi pentru digitalizare. Fără acestea, cel mai probabil că nu s-ar fi făcut mare lucru în sensul digitalizării comunităților rurale și a administrațiilor locale de care aparțin.

Ciugud, un exemplu impecabil al conceptului de Smart Village

Comuna Ciugud din județul Alba este considerată etalonul digitalizării rurale în România, fiind folosit ca studiu de caz de către Guvernul României pentru dezvoltarea de politici publice pentru digitalizarea altor comune din țară.

Această comună a primit, până în 2018, peste 27 de milioane de € finanțări din partea UE. Aceste investiții masive au atras noi locuitori și investitori în comună, ceea ce a dus la o creștere a veniturilor primăriei de la 14.300 € venituri totale în anul 2000, la peste 1 milion € în 2020!

Damian George, primarul reales a 6-a oară al comunei (cu peste 80% din voturi), consideră că un sat inteligent este acela care folosește resursele și tehnologia de care dispune într-un mod inteligent, fără a-și pierde identitatea rurală:

"Nu trebuie să ne fie frică de tehnologie, ci să o folosim pentru beneficiul comunităților noastre. O soluție inteligentă poate ajuta la reducerea consumului, la creșterea calității vieții sau a serviciilor publice oferite și, cel mai important, poate contribui la protejarea mediului." Declaratie Horea Damian pentru Asociatia Smart City 

Un demers de digitalizare nu înseamnă, însă, doar achiziționarea de tehnologie de ultimă oră, ci trebuie neapărat să fie susținut și dirijat de o strategie coerentă, bine gândită, adaptată nevoilor comunității. Fiecare comunitate este diferită, are nevoi diferite, nevoi care pot fi adresate prin elaborarea unei strategii de lucru dedicată. Din păcate, majoritatea satelor din România nu și-au întocmit o strategie de digitalizare coerentă, dar accesează diverse fonduri de digitalizare. Rezultatele nu pot avea un impact benefic pe termen lung, deoarece digitalizarea este un proces complex, cu multe variabile și în implementarea căruia trebuie să se țină seama de particularitățile fiecărei situații și comunități în parte.

Concret, ce s-a implementat la Ciugud?

În 2011, satul și-a demarat procesul de digitalizare prin implementarea unor sisteme avansate de administrare, cum ar fi un sistem de management al documentelor și unul de arhivare electronică. Acestea au permis gestionarea mai eficientă a proceselor de lucru, eficientizarea operațiunilor administrative și demararea capacității de guvernare inteligentă.

În plus, prin accesarea unei finanțări europene s-a realizat o hartă cadastrală digitală a celor 14.000 de clădiri și celor 4.000 ha de teren din cuprinsul comunei. Această realizare a fost atinsă de numai câteva sate din România.

Cu o hartă cadastrală complet digitală, cetățenii pot să caute online informații de cadastru și să obțină diverse certificate de cadastru online, fără nevoia unei vizite la primărie.

În educație, prin accesarea de fonduri externe s-a reușit înlocuirea manualelor școlare cu manuale digitale, puse pe tablete achiziționate de primărie. Tot aici, elevii au la dispoziție o bibliotecă virtuală, o platformă de e-learning și una de gestionare a notelor și prezențelor. Aceasta din urmă permite comunicarea eficientă cu părinții, oriunde ar fi aceștia, chiar și în afara granițelor țării.

De asemenea, s-a achiziționat un sistem inteligent de iluminare a școlilor ce reglează lumina în funcție de lumina naturală ambientală și un sistem iteligent de ventilație care urmărește condițiile din sala de clasă: Cantitate de CO2, temperatură, umiditate, etc.

O îmbunătățire a calității învățământului în mediul rural ar putea atrage profesori dornici de performanță, iar asta ar conduce la reducerea abandonului școlilor de țară în favoarea celor de la oraș, proces datorită căruia școlile din sate se desființează, lăsând copiii familiilor fără posibilitatea școlarizării la oraș, literalmente, fără acces la educație.

Comunicarea se asigură printr-o aplicație mobilă la Ciugud, așa că toți cetățenii pot solicita informații sau pot comunica direct cu primăria oricând, fără a mai fi nevoie de o vizită directă la instituție. Acest sistem și-a demonstrat utilitatea excepțională în pandemie, primăria având capacitatea de a oferi consiliere și asistență cetățenilor aflați în nevoie, indiferent de restricțiile de circulație.

Comuna are acum chiar și o stație de reciclare a deșeurilor (lucru care nu se poate spune despre multe reședințe de județ) și o monedă virtuală pe care cetățenii o primesc atunci când reciclează diverse deșeuri, iar prin înființarea Patrulei Ecologice a Copiilor, se asigură educația continuă în materie de mediu și sustenabilitate.

Primăria Ciugud a accesat, încă din 2014, prin parteneriatul cu Norvegia, fonduri pentru construirea unei centrale electrice solare și eoliene. Această centrală alimentează primăria, școala, sistemul de iluminat public (și el, inteligent și foarte economic) și două stații de încărcare a mașinilor electrice folosite la alimentarea mașinii primăriei. Economiile totale se ridică la 30.000 €/ an.

Concluzie

Ciugudul ne demonstrează că se poate. Este nevoie doar de voință politică, de dăruire și de viziune. Toate acele impedimente pe care majoritatea celorlalți edili le percep ca implacabile, cum ar fi incapacitatea de adaptare a funcționarilor bătrâni la tehnologiile noi, lipsa de fonduri, lipsa de timp în comparație cu alte probleme etern urgente, etc. la Ciugud n-au însemnat nimic. Iar acum, această comună are un standard administrativ superior oricărei alte comune din România și, cu certitudine, superior majorității orașelor.

 

Pentru mai multe detalii despre crearea stategiei de digitalizare și accesarea fondurilor europeme destinate digitalizarii, va rugăm să luați legătură cu Serviciul Autorități Publice, prin completatea chestionarului de contact de aici.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.