fbpx

Noutăți

Viitorul comerțului cu amănuntul

Viitorul comerțului cu amănuntul

Realitatea augmentată și cum poate fi aplicată în retail


Ce este realitatea augmentată și cum poate influența comerțul?

Comerțul cu amănuntul prezintă o serie de oportunități pentru AR, în special atunci când vine vorba de comerțul electronic. Oricât de mult s-au obișnuit oamenii cu ideea comerțului electronic, există totuși unele achiziții pentru care avem nevoie de mai multe informații contextuale decât acelea pe care le găsim în mod normal pe un portal web.

 

Această stare a realității poate fi o barieră în calea vânzării online a anumitor categorii de produse.

Îți propunem o explorare interesantă a viitorului comerțului cu amănuntul. În rândurile care urmează vom vorbi despre aplicarea unei tehnologii cu totul noi în felul în care ne facem cumpărăturile în viața de zi cu zi. Tehnologia ne poate ajuta să îmbogățim până și o experiență banală, cum ar fi cumpărăturile, transformând total modul în care interacționăm cu produsele și vânzătorii lor.

Imaginează-ți că ai putea să mergi într-un centru comercial în totalitate digital, dar în același timp plin de viață. O astfel de „magie” este posibilă prin suprapunerea realității digitale (augmentate) peste mediul real. Deja sistemele AR devin tot mai prezente în mediul de afaceri și în industrie, dar aplicarea și extinderea acestei tehnologii la toate domeniile vieții umane este posibilă și ar aduce beneficii nebănuite.

Imaginează-ți că iei o cămașă de pe umeraș și, cu o simplă apăsare pe telefon, o privești cum se transformă în fața ochilor tăi. Îmbrăcămintea pe care o „probezi” se adaptează, își schimbă culoarea sau modelul în funcție de preferințele tale, permițându-ți să vizualizezi posibilități nesfârșite. Zilele în care trebuia să duci nenumărate articole într-o cabină de probă înghesuită; Realitatea augmentată îți aduce cabina de probă chiar și acasă.

Poți chiar să conectezi ochelarii tăi AR la un website cu articole de îmbrăcăminte și să „probezi” câteva sute de ținute în două sau trei minute, în fața oglinzii din casa ta.

În plus, comercianții pot folosi AR pentru a crea showroom-uri virtuale, unde clienții pot explora o gamă vastă de produse fără a păși într-un magazin fizic. Vrei să vezi cum ar arăta acea canapea nouă în camera ta de zi? Pur și simplu privește prin ochelarii AR sau îndreaptă dispozitivul către spațiul desemnat, iar canapeaua apare în mod magic, permițându-ți să-i evaluezi dimensiunea, culoarea și încadrarea în spațiul tău disponibil.

Potențialul realității augmentate se extinde dincolo de limitele magazinelor de haine și mobilier. Imaginează-ți că te plimbi pe culoarul unui supermarket și, pe măsură ce scanezi fiecare articol cu telefonul sau cu ochelarii AR, informațiile detaliate despre produse și recenziile apar pe ecran sau pe lentilele ochelarilor. Poți chiar ține evidența totalului de plată în timp real, astfel încât, atunci când ajungi la casa de marcat vei ști exact cât ai de plătit înainte de a scana produsele.

Sau mai mult: la ieșire plătești automat cu cardul, deoarece deja produsele sunt scanate și înregistrate. Această nouă transparență dă putere consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la articolele pe care le achiziționează, asigurându-se că acestea sunt aliniate cu preferințele lor.

Pentru comercianți, realitatea augmentată ar deschide accesul la o lume de date și a posibilități de analiză. Prin colectarea interacțiunilor și preferințelor utilizatorilor, aceștia pot personaliza experiența de cumpărături mai bine ca niciodată. De la recomandarea produselor bazată pe achiziții anterioare până la crearea de promoții specifice fiecărui individ, comercianții cu amănuntul își pot adapta ofertele pentru a satisface nevoile tuturor clienților transformându-i în vizitatori fideli.

Cum arată viitorul comerțului electronic datorită acestei tehnologii? Creșterea vânzărilor online din ultimii ani, i-a obligat pe comercianți să încerce să reducă diferența dintre cumpărăturile fizice și mediul online, aducând avantajele magazinelor fizice în spațiul virtual. Realitatea augmentată este veriga lipsă. Tehnologia permite clienților să vizualizeze produsele în propria casă înainte de a face o achiziție.

Când faci cumpărături de pe internet poți proiecta perechea de pantofi pe care vrei să o cumperi direct în picioare, ca și cum ar fi încălțați, examinându-i pe îndelete. Poți să faci chiar o plimbare în fața oglinzii. Această experiență captivantă elimină incertitudinea achizițiilor online. Clienții pot avea acum mai multă încrederea în achizițiile pe care le fac iar numărul retururilor scade.

Folosirea tehnologiei AR în comerț poate chiar să aducă rezultate și mai impresionante în viitor. Ochelarii AR pot să ne schimbe chiar și viața de zi cu zi. Imaginează-ți că mergi pe stradă și primești instantaneu oferte și recomandări personalizate în funcție de preferințele și locația ta. Experiența de vânzare cu amănuntul poate fi perfect integrată în rutinele noastre zilnice, iar publicitatea poate căpăta valențe și dimensiuni cu totul și cu totul noi.

Ca orice progres tehnologic, evoluția acestor sisteme are și impedimente, sau provocări de depășit. Preocupările privind confidențialitatea, securitatea datelor și accesibilitatea sunt factori importanți ce necesită atenție sporită. Dezvoltarea și implementarea responsabilă a tehnologiei AR va fi cheia pentru crearea unui viitor benefic atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori.

 

Aceste sisteme nu sunt inovații la care visăm, sau care așteaptă să se întâmple, ci servicii pe care anumite companii deja le implementează. Un exemplu de astfel de sistem poți găsi aici:

https://www.ione360.com/augmented-reality-in-ecommerce/


Tehnologia AR începe cu să fie adoptată tot mai mult, iar marketerii și dezvoltatorii de produse din comerțul cu amănuntul sau din celelalte domenii încep să fie tot mai atenți la acest fenomen. Iată câteva statistici referitoare la evoluția sistemelor de realitate augmentată:

- Veniturile globale din publicitate AR, au crescut de la o jumătate de miliard de dolari în 2019, la 1,41 miliarde de dolari în 2020.


- În segmentul de piață AR se proiectează că veniturile din publicitate ar putea depăși 8 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2024.


- eMarketer a estimat că peste 43 de milioane de oameni din SUA au folosit sisteme AR pe rețelele de socializare AR cel puțin o dată pe lună în 2020. Adică aproape 21% dintre utilizatorii rețelelor sociale.


- În iunie 2020, 35% dintre respondenții din S.U.A. au declarat că au folosit AR pentru a vizualiza mobilă sau modificări ale vehiculelor.


- Un sondaj din iunie 2020 al comercianților cu amănuntul din SUA a arătat că 20% se așteptau să investească în AR sau VR pentru magazinul online, în creștere față de doar 8% cu șase luni înainte.

Și compania ta poate beneficia de sistemele AR. La Holisun dezvoltăm activ sisteme funcționale de realitate augmentată, de care poți beneficia. Pentru asta trebuie doar să ne contactezi, iar noi îți facem o evaluare digitală GRATUITĂ a afacerii tale: https://holisun.com/contacteaza-ne/contact-ro.

Opiniile exprimate aici nu reprezintă neapărat poziția Uniunii Europene, statelor membre sau a Guvernului României.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
S.O.F.T. - Susținem Ocuparea Prin Formare Tehnologică
Contract POCU/860/3/12/142579, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.


https://www.bigcommerce.com/articles/ecommerce/ecommerce-augmented-reality/

 

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații și/sau obținerea accesului la informația stocată în dispozitivul dumneavoastră pentru a permite website-ului să funcționeze, pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare, pentru a vă oferi funcționalități aferente rețelelor de socializare și pentru a analiza traficul.